Składniki:
- 550g mąki pszennej (typ 550)
-400ml ciepłego mleka (ale nie gorącego- nie może parzyć w palec)
-65g cukru
-60g masła
-szczypta soli
-20g świeżych drożdży (lub jedno opakowanie drożdży suchych 7g)
Kruszonka:
-60g zimnego masła
-3 czubate łyżki mąki pszennej
-1,5 łyżki cukru
Dodatkowo:
- 1 jajko
1. Z odmierzonych składników przygotowujemy zaczyn: do mleka dodajemy pokruszone drożdże, łyżkę cukru i łyżkę mąki, mieszamy dokładnie, aby nie było grudek, przykrywamy i odstawiamy na 10-15 minut (Jeśli korzystam z suchych drożdży dodaje je bezpośrednio do mąki i pomijam krok z zaczynem).
2. Masło rozpuszczamy i czekamy aż lekko ostygnie, mąkę przesiewamy do miski, dodajemy cukier, sól i wyrośnięty zaczyn.
3. Wyrabiamy ciasto przez około 3 minuty a następnie dodajemy rozpuszczone masło i dalej wyrabiamy przez mniej więcej 5 minut. Ciasto powinno być dosyć lepkie- nie podsypujemy go mąką.
4. Wyrobione ciasto przykrywamy ścierką i ostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na godzinę.
5. Z wyrośniętego ciasta formujemy małe kuleczki (12szt.) i układamy w blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na 25-30 minut.
6. W tym czasie przygotowujemy kruszonkę. Wszystkie potrzebne składniki umieszczamy w miseczce, a następnie rozcieramy w palcach do momentu kiedy powstaną małe grudki.
7. Przed pieczeniem bułeczki smatujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy kruszonką. Bułeczki pieczemy w 180 stopniach przez 25-30 minut.
Polecam są puszyste i delikatne warto wypróbować przepis
OdpowiedzUsuń