Słodkie bułeczki maślane

 





Składniki:

- 550g mąki pszennej (typ 550)

-400ml ciepłego mleka (ale nie gorącego- nie może parzyć w palec)

-65g cukru

-60g masła

-szczypta soli

-20g świeżych drożdży (lub jedno opakowanie drożdży suchych 7g)

Kruszonka:

-60g zimnego masła 

-3 czubate łyżki mąki pszennej

-1,5 łyżki cukru 

Dodatkowo: 

- 1 jajko 


1. Z odmierzonych składników przygotowujemy zaczyn: do mleka dodajemy pokruszone drożdże, łyżkę cukru i łyżkę mąki, mieszamy dokładnie, aby nie było grudek, przykrywamy i odstawiamy na 10-15 minut (Jeśli korzystam z suchych drożdży dodaje je bezpośrednio do mąki i pomijam krok z zaczynem).

2. Masło rozpuszczamy i czekamy aż lekko ostygnie, mąkę przesiewamy do miski, dodajemy cukier, sól i wyrośnięty zaczyn. 

3. Wyrabiamy ciasto przez około 3 minuty a następnie dodajemy rozpuszczone masło i dalej wyrabiamy przez mniej więcej 5 minut. Ciasto powinno być dosyć lepkie- nie podsypujemy go mąką.

4. Wyrobione ciasto przykrywamy ścierką i ostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na godzinę. 

5. Z wyrośniętego ciasta formujemy małe kuleczki (12szt.) i układamy w blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na 25-30 minut. 

6. W tym czasie przygotowujemy kruszonkę. Wszystkie potrzebne składniki umieszczamy w miseczce, a następnie rozcieramy w palcach do momentu kiedy powstaną małe grudki.

7. Przed pieczeniem bułeczki smatujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy kruszonką. Bułeczki pieczemy w 180 stopniach przez 25-30 minut.






Komentarze

Prześlij komentarz