Ciasto czekoladowe z kremem truskawkowym

 


W przepisie wykorzystałam biszkopt czekoladowy z tego przepisu: >KLIK<

Składniki:

Na krem truskawkowy:

-500g truskawek świeżych lub mrożonych (w przypadku mrożonych postępujemy tak samo- po wcześniejszym odmrożeniu owoców)

-3 łyżki soku z cytryny

-500ml śmietanki 30%

-250g mascarpone

-2,5 łyżki cukru pudru

-3 łyżeczki żelatyny

-50ml zimnej wody


Do nasączenia ciasta:

-150ml letniej wody

-4 łyżki soku z cytryny

-3 łyżeczki cukru


Dodatkowo:

-300g truskawek

- 150g dżemu o smaku owoców leśnych

-kakao do posypania ciasta


Przygotowanie:

KREM:

1. Truskawki oddzielamy od szypułek i myjemy. Następnie blendujemy na gładki mus, przelewamy do rondelka, dodajemy sok z cytryny i gotujemy około 15-20 minut do lekkiego odparowania. 

2. W wodzie namaczamy żelatynę i dodajemy do jeszcze ciepłego, ale nie wrzącego musu truskawkowego i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia żelatyny.

3. Mus truskawkowy przecieramy przez sitko, aby pozbyć się pestek i odstawiamy do całkowitego wystudzenia

4. Dobrze schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno z mascarpone i cukrem pudrem. Pod koniec ubijania dodajemy wystudzony mus truskawkowy. 

5. Przygotowany krem schładzamy w lodówce przez co najmniej 30 minut.


NASĄCZENIE CIASTA:

Wodę, cukier i sok z cytryny łączymy razem, dokładnie mieszamy i odstawiamy na bok. 


Wystudzony biszkopt czekoladowy przekrawamy w poziomie na pół i spodni blat umieszczamy w blaszce. Nasączamy wcześniej przygotowanym ponczem, i rozsmarowujemy na całej wielkości blatu dżem. Wykładamy połowę przygotowanego kremu, a na nim układamy pozostałe truskawki pokrojone w mniejsze kawałki


Przykrywamy całość wierzchnim blatem i również nasączamy, wykładamy pozostały krem. Ciasto z wierzchu posypujemy ciemnym kakao. 




Komentarze