W przepisie wykorzystałam biszkopt czekoladowy z tego przepisu: >KLIK<
Składniki:
Na krem truskawkowy:
-500g truskawek świeżych lub mrożonych (w przypadku mrożonych postępujemy tak samo- po wcześniejszym odmrożeniu owoców)
-3 łyżki soku z cytryny
-500ml śmietanki 30%
-250g mascarpone
-2,5 łyżki cukru pudru
-3 łyżeczki żelatyny
-50ml zimnej wody
Do nasączenia ciasta:
-150ml letniej wody
-4 łyżki soku z cytryny
-3 łyżeczki cukru
Dodatkowo:
-300g truskawek
- 150g dżemu o smaku owoców leśnych
-kakao do posypania ciasta
Przygotowanie:
KREM:
1. Truskawki oddzielamy od szypułek i myjemy. Następnie blendujemy na gładki mus, przelewamy do rondelka, dodajemy sok z cytryny i gotujemy około 15-20 minut do lekkiego odparowania.
2. W wodzie namaczamy żelatynę i dodajemy do jeszcze ciepłego, ale nie wrzącego musu truskawkowego i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia żelatyny.
3. Mus truskawkowy przecieramy przez sitko, aby pozbyć się pestek i odstawiamy do całkowitego wystudzenia
4. Dobrze schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno z mascarpone i cukrem pudrem. Pod koniec ubijania dodajemy wystudzony mus truskawkowy.
5. Przygotowany krem schładzamy w lodówce przez co najmniej 30 minut.
NASĄCZENIE CIASTA:
Wodę, cukier i sok z cytryny łączymy razem, dokładnie mieszamy i odstawiamy na bok.
Wystudzony biszkopt czekoladowy przekrawamy w poziomie na pół i spodni blat umieszczamy w blaszce. Nasączamy wcześniej przygotowanym ponczem, i rozsmarowujemy na całej wielkości blatu dżem. Wykładamy połowę przygotowanego kremu, a na nim układamy pozostałe truskawki pokrojone w mniejsze kawałki
Przykrywamy całość wierzchnim blatem i również nasączamy, wykładamy pozostały krem. Ciasto z wierzchu posypujemy ciemnym kakao.
Komentarze
Prześlij komentarz