Składniki:
*Wszystkie składniki odmierzam szklanką o pojemności 250ml.
-3/4 szklanki oleju rzepakowego
-1/2 szklanki zimnej wody
-1,5 szklanki cukru
-3 łyżki kakao
-5 jajek
-1,5 szklanki mąki pszennej tortowej
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-1 łyżeczka sody oczyszczonej
Przygotowanie:
1. W rondelku umieszczamy 3/4 szklanki cukru, wodę, olej i kakao. Podgrzewamy aż całość się rozpuści i połączy. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
2. Mąkę, proszek do pieczenia i sodę przesiewamy.
3. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy po łyżce cukru i dalej ubijamy. Kiedy cukier się rozpuści dodajemy po jednym żółtku i ubijamy do momentu połączenia z białkami.
4. Do ubitej piany stopniowo wlewamy wystudzoną masę kakaową i mieszamy delikatnie szpatułką.
5. W kilku partiach dodajemy mąkę z proszkiem i sodą i mieszamy dokładnie szpatułką sięgając aż do dna miski, aby mieć pewność że cała mąką rozmieszała się w masie.
6. Pieczemy w formie o wymiarach 25cm x 30cm przez 45 minut w 180 stopniach (grzałka góra- dół)
Komentarze
Prześlij komentarz