Najlepszy biszkopt czekoladowy

 



Składniki:

*Wszystkie składniki odmierzam szklanką o pojemności 250ml.

-3/4 szklanki oleju rzepakowego

-1/2 szklanki zimnej wody

-1,5 szklanki cukru

-3 łyżki kakao

-5 jajek

-1,5 szklanki mąki pszennej tortowej

-1 łyżeczka proszku do pieczenia

-1 łyżeczka sody oczyszczonej


Przygotowanie:

1. W rondelku umieszczamy 3/4 szklanki cukru, wodę, olej i kakao. Podgrzewamy aż całość się rozpuści i połączy. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. 

2. Mąkę, proszek do pieczenia i sodę przesiewamy. 

3. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy po łyżce cukru i dalej ubijamy. Kiedy cukier się rozpuści dodajemy po jednym żółtku i ubijamy do momentu połączenia z białkami. 

4. Do ubitej piany stopniowo wlewamy wystudzoną masę kakaową i mieszamy delikatnie szpatułką. 

5. W kilku partiach dodajemy mąkę z proszkiem i sodą i mieszamy dokładnie szpatułką sięgając aż do dna miski, aby mieć pewność że cała mąką rozmieszała się w masie. 

6. Pieczemy w formie o wymiarach 25cm x 30cm przez 45 minut w 180 stopniach (grzałka góra- dół)

Komentarze