Składniki:
*Ciasto:
-100g masła
-100g cukru
-350ml mleka
-30g drożdży
-2 jajka
-750g mąki pszennej typ 450
-pół łyżeczki cynamonu
-szczypta soli
-60-70ml śmietanki 30%
*Nadzienie:
-100g miękkiego masła
-100g cukru
-5 łyżeczek cynamonu
*Polewa:
-100g białej czekolady
-135g serka naturalnego śmietankowego
-60ml śmietanki 30%
*Dodatkowo:
- mąka do podsypania ciasta podczas wałkowania
- jajko do posmarowania cynamonek przed pieczeniem
Sposób przygotowania:
Uwaga: Jajka, drożdże i masło warto wyjąć z lodówki na godzinę przed rozpoczęciem przygotowania cynamonek
*Ciasto:
1. Do rondelka wlewamy mleko, dodajemy masło i cukier, lekko podgrzewamy (nie zagotowujemy).
2. W dużej misce lub misie miksera umieszczamy mąkę, drożdże, cynamon, sól, dodajemy jajka i wlewamy zawartość rondelka. Ciasto możemy wyrobić przy pomocy robota kuchennego z odpowiednią nakładką (hakiem) lub ręcznie. Ciasto będzie dość klejące, dlatego rekomenduję wspomóc się robotem kuchennym. Nie trzeba go długo wyrabiać - wystarczy, że składniki będą ze sobą dobrze połączone. Miskę nakrywamy ściereczką i odstawiamy na 1-1,5 godziny do wyrośnięcia.
3. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia
*Nadzienie:
4. Składniki umieszczamy w miseczce i ucieramy na jednolitą masę.
5. Wyrośnięte ciasto wykładamy na oprószony mąką blat lub stolnicę i rozwałkowujemy na kwadrat grubości 0,5 centymetra.
6. Rozsmarowujemy nadzienie cynamonowe na całej powierzchni ciasta i zawijamy je w rulon.
7. Z rulonu wykrawamy cynamonki grubości 2-3cm i układamy na blaszce. Zostawiamy do wyrośnięcia na pół godziny
8. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180* (funkcja góra-dół)
9. Wyrośnięte bułeczki smarujemy rozkłóconym jajkiem, a w wolne przestrzenie między nimi wlewamy śmietankę.
10. Cynamonki pieczemy przez 15-20min.
*Polewa
11. Do rondelka wlewamy śmietankę i podgrzewamy aż będzie gorąca, ale nie będzie wrzeć. Zdejmujemy z kuchenki, dodajemy połamaną na mniejsze kawałki czekoladę i mieszamy do momentu aż masa będzie jednolita.
12. W miseczce umieszczamy serek śmietankowy i wlewamy śmietankę z czekoladą. Mieszamy (najlepiej trzepaczką) do uzyskania gładkiej polewy.
13. Upieczone cynamonki studzimy kilka minut, a następnie pokrywamy polewą.
Gotowe
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz