Niesamowicie miękkie i puszyste cynamonki

 




Składniki:

*Ciasto:

-100g masła

-100g cukru

-350ml mleka

-30g drożdży

-2 jajka 

-750g mąki pszennej typ 450 

-pół łyżeczki cynamonu

-szczypta soli

-60-70ml śmietanki 30%

*Nadzienie:

-100g miękkiego masła

-100g cukru

-5 łyżeczek cynamonu

*Polewa:

-100g białej czekolady

-135g serka naturalnego śmietankowego

-60ml śmietanki 30%

*Dodatkowo:

- mąka do podsypania ciasta podczas wałkowania

- jajko do posmarowania cynamonek przed pieczeniem


Sposób przygotowania:

Uwaga: Jajka, drożdże i masło warto wyjąć z lodówki na godzinę przed rozpoczęciem przygotowania cynamonek

*Ciasto:

1. Do rondelka wlewamy mleko, dodajemy masło i cukier, lekko podgrzewamy (nie zagotowujemy).

2. W dużej misce lub misie miksera umieszczamy mąkę, drożdże, cynamon, sól, dodajemy jajka i wlewamy zawartość rondelka. Ciasto możemy wyrobić przy pomocy robota kuchennego z odpowiednią nakładką (hakiem) lub ręcznie. Ciasto będzie dość klejące, dlatego rekomenduję wspomóc się robotem kuchennym. Nie trzeba go długo wyrabiać - wystarczy, że składniki będą ze sobą dobrze połączone. Miskę nakrywamy ściereczką i odstawiamy na 1-1,5 godziny do wyrośnięcia.

3. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia

*Nadzienie:

4. Składniki umieszczamy w miseczce i ucieramy na jednolitą masę.

5. Wyrośnięte ciasto wykładamy na oprószony mąką blat lub stolnicę i rozwałkowujemy na kwadrat grubości 0,5 centymetra.

6. Rozsmarowujemy nadzienie cynamonowe na całej powierzchni ciasta i zawijamy je w rulon.

7. Z rulonu wykrawamy cynamonki grubości 2-3cm i układamy na blaszce. Zostawiamy do wyrośnięcia na pół godziny

8. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180* (funkcja góra-dół)

9. Wyrośnięte bułeczki smarujemy rozkłóconym jajkiem, a w wolne przestrzenie między nimi wlewamy śmietankę. 



10. Cynamonki pieczemy przez 15-20min.



*Polewa

11. Do rondelka wlewamy śmietankę i podgrzewamy aż będzie gorąca, ale nie będzie wrzeć. Zdejmujemy z kuchenki, dodajemy połamaną na mniejsze kawałki czekoladę i mieszamy do momentu aż masa będzie jednolita.

12. W miseczce umieszczamy serek śmietankowy i wlewamy śmietankę z czekoladą. Mieszamy (najlepiej trzepaczką) do uzyskania gładkiej polewy.

13. Upieczone cynamonki studzimy kilka minut, a następnie pokrywamy polewą.



Gotowe

Smacznego!


Komentarze