Składniki:
BUŁKI:
-500g mąki pszennej (typ 00)
-250ml letniej wody
-20g drożdży
-1 łyżeczka cukru
-1 łyżeczka soli
-1 łyżeczka suszonej bazylii
-sezam do posypania
SOS:
-3 łyżki majonezu
-3 łyżki musztardy
KOTLET:
-400g mięsa mielonego z piersi kurczaka
-3/4 łyżeczki soli
-1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
-1/2 łyżeczki pieprzu
-1/2 łyżeczki papryki słodkiej
-4 łyżki mąki
-2 łyżki sezamu
-2 jajka
DODATKI:
-250g pieczarek
-1 duża cebula
-1 łyżeczka cukru
-3 łyżki sosu sojowego
-szczypta soli i pieprzu
-3-4 liście sałaty lodowej
Sposób przygotowania:
1. BUŁKI: do miski wlewamy wodę, dodajemy pokruszone drożdże, mieszamy, wsypujemy mąkę, sól, cukier i bazylię. Ciasto wyrabiamy 5-7 minut. Odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na 1-1,5 godziny.
2.Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.
3. Ciasto po wyrośnięciu dzielimy na 4 równe części i układamy na blaszce. Bułki lekko spłaszczamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na 30minut.
4. Piekarnik rozgrzewamy do 200* (funkcja góra dół).
5. Wyrośnięte bułki smarujemy rozkłóconym jajkiem (możemy użyć jajka, które wykorzystujemy później do panierowania kotletów) i posypujemy sezamem. Pieczemy 15-18 minut.
6. SOS: W miseczce umieszczamy majonez i musztardę, mieszamy na jednolity sos.
7. DODATKI: Cebulę kroimy w piórka, pieczarki obieramy i kroimy w plastry. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i podsmażamy na nim cebulę, kiedy lekko się zeszkli dorzucamy pieczarki i krótko przesmażamy. Zmniejszamy ogień na mały i dodajemy cukier oraz sos sojowy, mieszamy i czekamy aż pieczarki wchłoną płyn. Po tym czasie zdejmujemy patelnię z palnika i odstawiamy do lekkiego przestudzenia.
Sałatę lodową myjemy, osuszamy i kroimy w paski.
8.KOTLETY: Mięso mielone wrzucamy do miski, dodajemy przyprawy i dokładnie mieszamy, dzielimy na 4 równe porcje i formujemy z nich kotlety.
9. Do głębokiego talerza wsypujemy mąkę i sezam, mieszamy, do drugiego talerza wbijamy i rozkłócamy jajka.
10. Kotlety panierujemy najpierw w jajku, a potem w mące. Smażymy na rozgrzanym oleju po kilka minut z każdej strony, na zloty kolor.
11. ZŁOŻENIE BURGERA: Upieczone i lekko przestudzone bułki przekrajamy na pół (można je dodatkowo przypiec na suchej patelni), dół smarujemy sosem, kładziemy sałatę, kotlet i pieczarki, górę bułki również smarujemy sosem i przykrywamy burgera.
Gotowe
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz