Warstwowa sałatka z orzeszkami

 




Składniki:

- ok. 500g piersi kurczaka (2 duże filety)

- ok. 2 łyżeczki przyprawy gyros

- 1 czerwona cebula

- 1 świeży brokuł lub 1 opakowanie mrożonego  (450g)

- 4 jajka

- olej

Sos:

- 200g jogurtu naturalnego 

-2 łyżki majonezu

-2 ząbki czosnku

-sól, pieprz

Dodatkowo:

orzeszki w panierce paprykowej


Sposób przygotowania:

1. Kurczaka oczyszczamy i kroimy w drobną kostkę, przyprawiamy i odstawiamy do lodówki na kilka godzin lub całą noc. 

2. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy kurczaka. Studzimy przekładamy do miski, w której będziemy podawać sałatkę.



3. Cebulę obieramy i siekamy w drobną kostkę. Przekładamy do miski.



4. Brokuł dzielimy na mniejsze różyczki i gotujemy w osolonym wrzątku do miękkości, odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Zostawiamy brokuł na sitku, aby dobrze odciekł z wody. Następnie przekładamy do miski z kurczakiem i cebulą.



5. Jajka gotujemy na twardo, obieramy, kroimy w kostkę. Przekładamy do miski



6. Przygotowujemy sos: W misce mieszamy jogurt i majonez, dodajemy przeciśnięty przez praskę lub drobno posiekany czosnek i przyprawy, ponownie mieszamy i polewamy składniki w misce.



7. Całość posypujemy orzeszkami i wstawiamy do lodówki, najlepiej na kilka godzin.



Smacznego! 

Komentarze