Składniki:
Biszkopt czekoladowy:
-6 jajek
-150g cukru
-180g mąki pszennej
-20g ciemnego kakao
-1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
-50g oleju rzepakowego
Nasączenie biszkoptu:
-3/4 szklanki przegotowanej wody
-sok z 1/2 cytryny
-2-3 łyżeczki cukru
Krem śmietankowy:
-400 ml śmietanki 30-36%
-250g mascarpone
2-3 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
-500-600g truskawek
-1 galaretka truskawkowa
Sposób przygotowania.
1. Galaretkę przygotowujemy według przepisu na opakowaniu i odstawiamy do wystudzenia.
2. W szklance łączymy wszystkie potrzebne składniki do nasączenie biszkoptu i odstawiamy na bok.
3. Piekarnik rozgrzewamy do 180*, grzałka góra-dół.
4. Blaszkę o wymiarach ok. 25cm x 30cm wykładamy papierem do pieczenia.
5. Biszkopt: Jajka z cukrem ubijamy na szybkich obrotach miksera aż masa stanie się jasna i puszysta. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiewamy do masy jajecznej, dodajemy olej i całość delikatnie mieszamy szpatułką, sięgając dna miski, aby wszystko się ze sobą dobrze połączyło. Ciasto przelewamy do przygotowanej wcześniej blaszki i pieczemy przez ok. 20-25 min., ''do suchego patyczka''. Gotowy biszkopt wyciągamy z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia. Przestudzony nasączamy.
6. Truskawki myjemy i kroimy na mniejsze kawałki - większe na 4 części, mniejsze wystarczy na pół.
7. Krem: W misie miksera umieszczamy wszystkie składniki, następnie ubijamy całość na szybkich obrotach, aż krem będzie sztywny. Gotowy przekładamy na biszkopt i wyrównujemy. Przekładamy pokrojone truskawki.
8. Całość zalewamy tężejącą galaretką i umieszczamy w lodówce na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Smacznego! :)
Robi Pani świetne przepisy, dokładne, klarowne i przede wszystkim łatwe do zrozumienia dla laika :) Do kawki w sam raz
OdpowiedzUsuńDziękuję pięknie :)
Usuń