Składniki:
- 400g fileta z indyka lub kurczaka
- 1 mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 średnia marchewka
- Pół czerwonej papryki
- Pół żółtej papryki
- Pół średniej cukinii
- 1 łyżka sosu sojowego
- Pół łyżeczki czosnku granulowanego
- Pół łyżeczki soli
- Pół łyżeczki curry
- Pół łyżeczki papryki słodkiej
- 1/3 szklanki zimnej wody
Sos:
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1,5 łyżki octu ryżowego
- 2 łyżeczki miodu
Dodatkowo:
- Olej do smażenia
- 200g makaronu ryżowego
Przygotowanie:
1. Filet z indyka kroimy w cienkie paski i wkładamy do miski, dodajemy sos sojowy i przyprawy. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki na czas przygotowania warzyw.
3. Na rozgrzanym oleju smażymy indyka aż będzie lekko zrumieniony, dodajemy cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmażamy aż cebula się zeszkli.
Na patelnie dorzucamy marchewkę i podsmażamy przez 5 minut, dodajemy paprykę i znów podsmażamy, na koniec cukinia i również smażymy całość przez kolejne 5 minut.
Po tym czasie wlewamy do warzyw z kurczakiem wodę i przykrywamy pokrywką. Dusimy pod przykryciem przez 7-8 minut aż wszystkie warzywa będą miękkie.
4. W tym czasie przygotowujemy sos. Składniki mieszamy dokładnie w szklance i odstawiamy na bok.
5. Makaron ryżowy gotujemy w osolonym wrzątku według przepisu na opakowaniu. Gotowy odcedzamy i przekładamy do podduszonej zawartości patelni. Dolewamy sos i dokładnie mieszamy.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz