Składniki:
Spód
-200g herbatników maślanych
-70g rozpuszczonego masła
Frużelina
-250g borówek świeżych lub mrożonych
-2 łyżeczki cukru z wanilią
-1 łyżka soku z cytryny
-1/3 szkl. zimnej wody
-kopiasta łyżeczka mąki ziemniaczanej
Masa serowa
-1kg sera z wiaderka
-4 jajka
-3/4 szkl. cukru
-1 opakowanie budyniu waniliowego
-200ml śmietany 30%
Sposób przygotowania:
Dno tortownicy o średnicy 24cm wykładamy papierem do pieczenia.
Frużelina:
1. Do rondelka przekładamy borówki i dodajemy cukier. Całość podgrzewamy na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając, aż cukier się rozpuści. Następnie dodajemy sok z cytryny i ponownie mieszamy. W tym momencie można zmniejszyć ogień na mały.
2. W zimnej wodzie rozpuszczamy mąkę ziemniaczaną i przelewamy ją do borówek. Całość mieszamy dość energicznie, aby nie powstały grudki. Frużelinę gotujemy jeszcze przez ok. minutę. Gotowa frużelina powinna mieć konsystencję, jak kisiel. Następnie wyłączamy ogień i odstawiamy ją do całkowitego wystudzenia.
Spód:
1. Herbatniki mielimy w blenderze, przesypujemy do miseczki i łączymy z rozpuszczonym masłem.
2. Ciasteczka przekładamy do tortownicy i równomiernie rozprowadzamy po całym dnie, dociskając.
3. Gotowy spód umieszczamy w lodówce na czas przygotowania masy serowej.
Masa serowa:
Gdy sernik będzie całkowicie wystudzony można polać go frużeliną. Ciasto umieszczamy w lodówce najlepiej na całą noc.
Smacznego! :)
Komentarze
Prześlij komentarz