Puszysty sernik z borówkową frużeliną

 






Składniki:

Spód

-200g herbatników maślanych

-70g rozpuszczonego masła

Frużelina

-250g borówek świeżych lub mrożonych

-2 łyżeczki cukru z wanilią

-1 łyżka soku z cytryny 

-1/3 szkl. zimnej wody

-kopiasta łyżeczka mąki ziemniaczanej

Masa serowa

-1kg sera z wiaderka

-4 jajka

-3/4 szkl. cukru

-1 opakowanie budyniu waniliowego

-200ml śmietany 30%


Sposób przygotowania:

Dno tortownicy o średnicy 24cm wykładamy papierem do pieczenia.

Frużelina:

1. Do rondelka przekładamy borówki i dodajemy cukier. Całość podgrzewamy na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając, aż cukier się rozpuści. Następnie dodajemy sok z cytryny i ponownie mieszamy. W tym momencie można zmniejszyć ogień na mały.

2. W zimnej wodzie rozpuszczamy mąkę ziemniaczaną i przelewamy ją do borówek. Całość mieszamy dość energicznie, aby nie powstały grudki. Frużelinę gotujemy jeszcze przez ok. minutę. Gotowa frużelina powinna mieć konsystencję, jak kisiel. Następnie wyłączamy ogień i odstawiamy ją do całkowitego wystudzenia.




Spód:

1. Herbatniki mielimy w blenderze, przesypujemy do miseczki i łączymy z rozpuszczonym masłem.

2. Ciasteczka przekładamy do tortownicy i równomiernie rozprowadzamy po całym dnie, dociskając.

3. Gotowy spód umieszczamy w lodówce na czas przygotowania masy serowej.

Masa serowa:

1. Białka oddzielamy od żółtek. Następnie żółtka przekładamy do misy miksera, dodajemy cukier i ubijamy na wysokich obrotach aż masa stanie się jasna i puszysta (mniej więcej 5-7 minut).

2. Gdy żółtka podwoją swoją objętość, zmniejszamy obroty na najniższe i łyżka po łyżce dodajemy ser, wlewamy śmietankę i wsypujemy budyń. Masę mieszamy tylko do czasu połączenia się składników.

3. W oddzielnej misce ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę.

4. Ubitą pianę łączymy z masą serową w trzech turach. Mieszamy delikatnie szpatułką. 

5. Gotową masę wylewamy na przygotowany wcześniej spód

6. Sernik pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160* (góra-dół) przez 1godz 15min. Po tym czasie wyłączamy piekarnik. Sernik studzimy w uchylonym piekarniku.




Gdy sernik będzie całkowicie wystudzony można polać go frużeliną. Ciasto umieszczamy w lodówce najlepiej na całą noc.

Smacznego! :)

Komentarze