Podana ilość składników pozwala przyrządzić 15-17 ciasteczek.
Składniki są odmierzane szklanką o pojemności 250ml.
Składniki:
-200g zimnego masła
-3 szklanki mąki pszennej
-3/4 szklanki cukru pudru
-6 żółtek
-2 łyżki zimnej wody
-Cukier puder do oprószenia
-słoiczek ulubionego dżemu
Sposób przygotowania:
1. Na blat lub stolnicę wysypujemy mąkę i cukier puder, masło kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do sypkich składników. Wszystko siekamy nożem do momentu aż powstaną grudki wyglądem przypominające kruszonkę.
2. W masie robimy zagłębienie, w którym umieszczamy żółtka i wodę. Zagniatamy rękoma jednolite ciasto. Należy pamiętać, by nie przeciągać zagniatania ciasta, aby nie ogrzało się od ciepła rąk.
3. Przygotowane ciasto zawijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na 1,5-2 godziny.
4. Po tym czasie wyjmujemy je z lodówki i dzielimy na dwie równe części.
5. Pierwszą część rozwałkowujemy na grubość 0,5 cm i wykrawamy kółka. Ciastka układamy na blasze z papierem do pieczenia i pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 12-14 minut.
6. W międzyczasie zajmujemy się drugą połową ciasta. Rozwałkowujemy je również na 0,5 cm, a następnie wykrawamy kółka, w których kieliszkiem robimy na środku mniejsze kółeczko.
7.Pieczemy tak samo jak poprzednią partię ciasteczek.
8. Kiedy ciasteczka będą upieczone i wystudzone możemy przejść do przekładania ich dżemem. Na ciastko bez wycięcia nakładamy łyżeczkę dżemu i rozsmarowujemy, a następnie przykrywamy ciastkiem z otworem.
9. Gotowe ciasteczka oprószamy cukrem pudrem.
Smacznego !
Komentarze
Prześlij komentarz