Kruche ciasteczka z dżemem




 

Podana ilość składników pozwala przyrządzić 15-17 ciasteczek. 
Składniki są odmierzane szklanką o pojemności 250ml.

Składniki:

-200g zimnego masła 

-3 szklanki mąki pszennej

-3/4 szklanki cukru pudru 

-6 żółtek 

-2 łyżki zimnej wody 

-Cukier puder do oprószenia 

-słoiczek ulubionego dżemu 


Sposób przygotowania:

1. Na blat lub stolnicę wysypujemy mąkę i cukier puder, masło kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do sypkich składników. Wszystko siekamy nożem do momentu aż powstaną grudki wyglądem przypominające kruszonkę.

2. W masie robimy zagłębienie, w którym umieszczamy żółtka i wodę. Zagniatamy rękoma jednolite ciasto. Należy pamiętać, by nie przeciągać zagniatania ciasta, aby nie ogrzało się od ciepła rąk.

3. Przygotowane ciasto zawijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na 1,5-2 godziny. 

4. Po tym czasie wyjmujemy je z lodówki i dzielimy na dwie równe części.

5. Pierwszą część rozwałkowujemy na grubość 0,5 cm i wykrawamy kółka. Ciastka układamy na blasze z papierem do pieczenia i pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 12-14 minut. 

6. W międzyczasie zajmujemy się drugą połową ciasta. Rozwałkowujemy je również na 0,5 cm, a następnie wykrawamy kółka, w których kieliszkiem robimy na środku mniejsze kółeczko. 

7.Pieczemy tak samo jak poprzednią partię ciasteczek. 

8. Kiedy ciasteczka będą upieczone i wystudzone możemy przejść do przekładania ich dżemem. Na ciastko bez wycięcia nakładamy łyżeczkę dżemu i rozsmarowujemy, a następnie przykrywamy ciastkiem z otworem. 

9. Gotowe ciasteczka oprószamy cukrem pudrem. 


Smacznego !

Komentarze