Grzanki ze świeżymi szparagami

 



Składniki:

-4 kromki ulubionego chleba 

-2 szparagi 

-4 jajka

-8 cienkich plastrów wędzonego boczku 

-Ok. 4 łyżki fety 



Sposób przygotowania;

Na suchej i rozgrzanej patelni podsmażamy plastry boczku aż będą rumiane.

Szparagi myjemy i osuszamy, odrywamy zdrewniałą końcówkę, a następnie obieramy je obieraczką do warzyw tworząc cienkie wstążki. 

Chleb opiekamy w opiekaczu lub w piekarniku aż będzie ciepły i chrupiący

Do rondelka wlewamy wodę i ją zagotowujemy. We wrzątku tworzymy wir i wybijamy w niego jajko. Gotujemy do momentu aż się zetnie, ale żółtko będzie nadal płynne. 

Chleb smarujemy serem, układamy boczek i pocięte szparagi. Na kromkach układamy ugotowane jajka i posypujemy szczyptą pieprzu. 

Komentarze