Składniki:
-8 pętek dowolnej kiełbasy wieprzowej (ok. 600g)
-1 cebula
-2 marchewki
-4-5szt. dużych ziemniaków
-500g pieczarek
-1 puszka krojonych pomidorów
-3/4 szklanki zimnej wody
-ok. pół łyżeczki soli, oregano, majeranku
-szczypta pieprzu
-olej do smażenia
Sposób przygotowania:
1. Cebulę kroimy w drobną kostkę. W garnku rozgrzewamy olej i ją podsmażamy.
2. W tym czasie kiełbasę kroimy w pół talarki, a następnie dorzucamy do zeszklonej cebuli. Całość smażymy do momentu kiedy kiełbasa zacznie się rumienić.
3. Obieramy i myjemy ziemniaki oraz marchewkę. Ziemniaki kroimy w grubą kostkę, a marchewkę w plasterki.
4. Warzywa przekładamy do garnka i mieszamy z resztą składników. Całość dusimy pod przykryciem przez mniej więcej 15 minut, co jakiś czas mieszając.
5. Pieczarki myjemy/obieramy i kroimy na ćwiartki. Po upływie 15 minut dodajemy je do garnka wraz z pomidorami. Do potrawy wlewamy wodę, dokładnie mieszamy i ponownie pozostawiamy pod przykryciem na małym ogniu przez 20 minut. Potrawę co jakiś czas mieszamy.
6. Na koniec doprawiamy solą, pierzem, oregano i majerankiem po czym dokładnie mieszamy i gotowe.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz