Chłopski garnek z ziemniakami i kiełbasą


 

Składniki:

-8 pętek dowolnej kiełbasy wieprzowej (ok. 600g)

-1 cebula

-2 marchewki

-4-5szt. dużych ziemniaków

-500g pieczarek

-1 puszka krojonych pomidorów

-3/4 szklanki zimnej wody

-ok. pół łyżeczki soli, oregano, majeranku

-szczypta pieprzu

-olej do smażenia


Sposób przygotowania:

1. Cebulę kroimy w drobną kostkę. W garnku rozgrzewamy olej i ją podsmażamy.

2. W tym czasie kiełbasę kroimy w pół talarki, a następnie dorzucamy do zeszklonej cebuli. Całość smażymy do momentu kiedy kiełbasa zacznie się rumienić. 

3. Obieramy i myjemy ziemniaki oraz marchewkę. Ziemniaki kroimy w grubą kostkę, a marchewkę w plasterki. 

4. Warzywa przekładamy do garnka i mieszamy z resztą składników. Całość dusimy pod przykryciem przez mniej więcej 15 minut, co jakiś czas mieszając.

5. Pieczarki myjemy/obieramy i kroimy na ćwiartki. Po upływie 15 minut dodajemy je do garnka wraz z pomidorami. Do potrawy wlewamy wodę, dokładnie mieszamy i ponownie pozostawiamy pod przykryciem na małym ogniu przez 20 minut. Potrawę co jakiś czas mieszamy.

6. Na koniec doprawiamy solą, pierzem, oregano i majerankiem po czym dokładnie mieszamy i gotowe.


Smacznego!

Komentarze