Kochani, dziś przychodzę z przepisem na pyszne bułeczki śniadaniowe. Wiem, że nie każdemu chce się rano piec własne pieczywo, bo kojarzy się to z bardzo monotonnym zajęciem. Wyrabianie, wyrastanie, pieczenie itd. Właśnie dlatego bułeczki jogurtowe są dla Was, bo nie używamy do nich drożdży, a jedynie sodę. Do zrobienia bułeczek wykorzystałam mąkę chlebową Szymanowską, ponieważ ufam jej jakości. A dzięki temu, że zrobiłam jej większy zapas nie muszę się martwić o poranne pieczywo :)
Jeśli również macie ochotę wypróbować produkty Polskich Młynów to dla ułatwienia i zaoszczędzenia Waszego czasu podaję link do ich sklepu na allegro, gdzie szybko i łatwo zrobicie zakupy Sklep Polskich Młynów
A teraz zapraszam do przepisu :)
Składniki na 6 szt.:
-250g Mąki Szymanowskiej chlebowej
-płaska łyżeczka soli
-0,5 łyżeczki cukru
-0,5 łyżeczki sody
-200ml jogurtu greckiego
-1 łyżka oliwy z oliwek
-4 łyżki letniego mleka (250ml)
-1 jajko
- ulubione ziarna do posypania bułeczek (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
1. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, cukier, sodę i jogurt naturalny. Mieszamy składniki, aby z grubsza się połączyły. Nastepnie dodajemy mleko i ponownie mieszamy.
2. Połączone składniki przekładamy na blat bądź stolnicę oprószoną mąką.
3. Wyrabiamy jeszcze chwilę, po czym dzielimy ciasto na 6 równych części.
4. Z podzielonych porcji formujemy kuleczki. Nie muszą być idealne.
5. Gotowe kuleczki układamy na blaszce z papierem do pieczenia. Każdą smarujemy jajkiem i posypujemy ulubionymi ziarenkami.
6. Pieczemy w 190* przez 20-23 minuty.
Komentarze
Prześlij komentarz