Śniadaniowe bułeczki jogurtowe


 

Kochani, dziś przychodzę z przepisem na pyszne bułeczki śniadaniowe. Wiem, że nie każdemu chce się rano piec własne pieczywo, bo kojarzy się to z bardzo monotonnym zajęciem. Wyrabianie, wyrastanie, pieczenie itd. Właśnie dlatego bułeczki jogurtowe są dla Was, bo nie używamy do nich drożdży, a jedynie sodę.  Do zrobienia bułeczek wykorzystałam mąkę chlebową Szymanowską, ponieważ ufam jej jakości. A dzięki temu, że zrobiłam jej większy zapas nie muszę się martwić o poranne pieczywo :) 
Jeśli również macie ochotę wypróbować produkty Polskich Młynów to dla ułatwienia i zaoszczędzenia Waszego czasu podaję link do ich sklepu na allegro, gdzie szybko i łatwo zrobicie zakupy  Sklep Polskich Młynów

A teraz zapraszam do przepisu :)

Składniki na 6 szt.:

-250g Mąki Szymanowskiej chlebowej 

-płaska łyżeczka soli

-0,5 łyżeczki cukru

-0,5 łyżeczki sody

-200ml jogurtu greckiego

-1 łyżka oliwy z oliwek 

-4 łyżki letniego mleka (250ml)

-1 jajko

- ulubione ziarna do posypania bułeczek (opcjonalnie) 


Sposób przygotowania:

1. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, cukier, sodę i jogurt naturalny. Mieszamy składniki, aby z grubsza się połączyły. Nastepnie dodajemy mleko i ponownie mieszamy.

2. Połączone składniki przekładamy na blat bądź stolnicę oprószoną mąką. 

3. Wyrabiamy jeszcze chwilę, po czym dzielimy ciasto na 6 równych części. 

4. Z podzielonych porcji formujemy kuleczki. Nie muszą być idealne.

5. Gotowe kuleczki układamy na blaszce z papierem do pieczenia. Każdą smarujemy jajkiem i posypujemy ulubionymi ziarenkami.

6. Pieczemy w 190* przez 20-23 minuty.

Komentarze