Prosty torcik kawowy

 


Od długiego czasu chodziła za mną ochota na tort, a ponieważ lubię kawę, ale niekoniecznie w postaci do picia to postanowiłam połączyć przyjemne z pożytecznym i zrobić tort kawowy. Jest bardzo łatwy do przygotowania i poradzi sobie z nim dosłownie każdy. Sprawdzi się w roli skromnego tortu urodzinowego, okazjonalnego jak i ciasta do herbatki, bo dlaczego nie sprawić sobie przyjemności w postaci torciku bez okazji? Według mnie nic nie stoi na przeszkodzie ☺ Nic nie stoi również na przeszkodzie, aby sprawić sobie przyjemność zakupami w sklepie Polskich Młynów na allegro. Jest tam dużo świetnych produktów do wyboru, wejdźcie i przekonajcie się sami :) Sklep Polskich Młynów

Składniki:

Biszkopt:

*składniki odmierzane szklanką o pojemności 250ml

-5 jajek w temperaturze pokojowej
-szczypta soli
-3/4 szklanki cukru (ok. 170g)
-3/4 szklanki mąki pszennej uniwersalnej Szymanowskiej (ok. 120g)
-2 łyżki mąki ziemniaczanej (ok. 40g)

Krem:

-660 ml śmietanki 30%
-375g mascarpone
-3 łyżki cukru pudru
-1/3 szklanki gorącej wody
-3 łyżki kawy rozpuszczalnej
-2 łyżki żelatyny

Poncz:

-szklanka gorącej wody
-2 łyżki kawy rozpuszczalnej
-kieliszek amaretto 
-2 łyżeczki cukru 

Dodatkowo:

-słoiczek dżemu z czarnej porzeczki (ok. 400g)
-ciemne kakao do oprószenia tortu z wierzchu


Sposób przygotowania:

Biszkopt:

1. Białka oddzielamy od żółtek.

2. W czystej i suchej misce umieszczamy białka ze szczyptą soli i ubijamy na sztywną pianę.

3. Następnie łyżka po łyżce wsypujemy cukier i dalej ubijamy na wysokich obrotach do momentu, aż cały cukier będzie rozpuszczony, tj. nie będzie wyczuwalny między palcami.

4. Po tym czasie zmniejszamy obroty i dodajemy kolejno po jednym żółtku, miksując tylko do połączenia składników. 

5. Obie mąki przesiewamy przez sitko i dodajemy do masy w trzech partiach. Po każdej porcji mąki, mieszamy masę dokładnie szpatułką lub drewnianą łyżką aż mąka połączy się z masą jajeczną.

6. Przygotowane ciasto wylewamy do tortownicy o średnicy 24cm, której dno jest wyłożone papierem do pieczenia. 

7. Biszkopt pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160* na funkcji góra-dół przez 45-50 minut.

8. Gotowy biszkopt zostawiamy do wystudzenia, a następnie kroimy go na 3 równe blaty.

Poncz:

W szklance gorącej wody zaparzamy mocną kawę, a następnie dolewamy kieliszek amaretto. Poncz odstawiamy do wystudzenia.

Krem:

1. Do gorącej wody dodajemy kawę i mieszamy. Następnie dodajemy żelatynę i dokładnie mieszamy aż  całkowicie się rozpuści. Kawę odstawiamy do wystudzenia.

2. Schłodzoną śmietankę wlewamy do miski, dodajemy cukier puder i ubijamy na wysokich obrotach.

3. Gdy śmietanka będzie prawie sztywna zmniejszamy obroty miksera i dodajemy kolejno łyżka po łyżce mascarpone. Kiedy składniki się połączą dolewamy do kremu wystudzoną kawę i mieszamy do połączenia składników.


Pierwszy z blatów biszkoptowych umieszczamy w tortownicy lub rancie, nasączamy dokładnie ponczem i rozsmarowujemy na nim 1/3 dżemu. Następnie wykładamy 1/3 kremu kawowego. Czynność powtarzamy jeszcze 2 razy kończąc na kremie. Wierzch tortu oprószamy dokładnie ciemnym kakao. Tort wstawiamy do lodówki na kilka godzin.




Komentarze