Składniki:
*Składniki odmierzane szklanką o pojemności 250ml
-6 żółtek
-1 szklanka wódki (jeśli chcemy, aby likier był mocniejszy procentowo, to wódkę zastępujemy spirytusem)
-1 szklanka cukru pudru
-1 opakowanie cukru migdałowego/ waniliowego (16g)
-500ml mleka zagęszczonego niesłodzonego
Sposób przygotowania:
1. Do misy miksera przekładamy żółtka w temperaturze pokojowej. Wsypujemy oba cukry i ubijamy na wysokich obrotach, aż masa stanie się jasna i puszysta.
2. Po tym czasie zmniejszamy obroty miksera i powoli wlewamy mleko zagęszczone.
3. Na koniec cienką strużką wlewamy alkohol wciąż mieszając na niskich obrotach.
Gotowy likier przelewamy do butelki i wkładamy do lodówki na kilka godzin. Później przechowujemy w chłodnym miejscu.
Komentarze
Prześlij komentarz