Domowy ajerkoniak

 



Składniki:

*Składniki odmierzane szklanką o pojemności 250ml

-6 żółtek

-1 szklanka wódki (jeśli chcemy, aby likier był mocniejszy procentowo, to wódkę zastępujemy spirytusem)

-1 szklanka cukru pudru

-1 opakowanie cukru migdałowego/ waniliowego (16g)

-500ml mleka zagęszczonego niesłodzonego


Sposób przygotowania:

1. Do misy miksera przekładamy żółtka w temperaturze pokojowej. Wsypujemy oba cukry i ubijamy na wysokich obrotach, aż masa stanie się jasna i puszysta. 

2. Po tym czasie zmniejszamy obroty miksera i powoli wlewamy mleko zagęszczone.

3. Na koniec cienką strużką wlewamy alkohol wciąż mieszając na niskich obrotach.


Gotowy likier przelewamy do butelki i wkładamy do lodówki na kilka godzin. Później przechowujemy w chłodnym miejscu.

Komentarze