Składniki:
-1 brokuł
-1 duża lub dwie mniejsze piersi z kurczaka
-puszka kukurydzy konserwowej (285g)
-3 pomidory
-4 jajka
-1,5 łyżeczki przyprawy do gyrosa
-3/4 kostki sera typu feta
Sos jogurtowy:
-200g jogurtu naturalnego
-4 łyżeczki majonezu
-duży ząbek czosnku
-łyżeczka ziół prowansalskich
-szczypta soli
Dodatkowo:
-garść płatków migdałowych
-olej do smażenia
Sposób przygotowania:
1. brokuł dzielimy na mniejsze różyczki i gotujemy w osolonym wrzątku do chwili, aż będzie al dente. Ugotowany odcedzamy i przelewamy szybko zimną wodą, aby zachował swój ładny zielony kolor. Później odsączamy dokładnie na sitku.
2. Pierś z kurczaka myjemy i osuszamy. Następnie kroimy w drobną kostkę i doprawiamy przyprawą do gyrosa. Starannie mieszamy, przyprawa powinna obtoczyć całe mięso. Następnie kurczaka smażymy na rozgrzanym oleju i odstawiamy do wystudzenia.
3. Kukurydzę odsączamy na sitku.
4. Z pomidorów ściągamy skórkę (tj. nakrajamy delikatnie na cztery i krótko blanszujemy we wrzątku. Następnie pomidory wyjmujemy, przelewamy zimną wodą i bez problemu ściągamy skórkę) i kroimy w kostkę, pozbywając się większej części miąższu.
5. Jajka gotujemy na twardo, obieramy i kroimy każde na 8 części.
6. Fetę kroimy w kostkę.
7. Sos:
Do miseczki przekładamy jogurt, majonez, zioła, sól i drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość mieszamy aż składniki się połączą.
8. Na czystej i suchej patelni podprażamy płatki migdałowe do momentu aż zaczną robić się złociste.
9. Układamy w misce warstwy sałatki:
1) Brokuł
2) kurczak
3) kukurydza
4) pomidory
5) jajka
6) Na jajka wykładamy pokrojony ser, polewamy dokładnie sosem i posypujemy płatkami migdałowymi.
Gotowe
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz