Warstwowa sałatka z brokułem i fetą

 




Składniki:

-1 brokuł

-1 duża lub dwie mniejsze piersi z kurczaka

-puszka kukurydzy konserwowej (285g)

-3 pomidory

-4 jajka

-1,5 łyżeczki przyprawy do gyrosa

-3/4 kostki sera typu feta

Sos jogurtowy:

-200g jogurtu naturalnego

-4 łyżeczki majonezu

-duży ząbek czosnku

-łyżeczka ziół prowansalskich

-szczypta soli

Dodatkowo:

-garść płatków migdałowych

-olej do smażenia


Sposób przygotowania:

1. brokuł dzielimy na mniejsze różyczki i gotujemy w osolonym wrzątku do chwili, aż będzie al dente. Ugotowany odcedzamy i przelewamy szybko zimną wodą, aby zachował swój ładny zielony kolor. Później odsączamy dokładnie na sitku.

2. Pierś z kurczaka myjemy i osuszamy. Następnie kroimy w drobną kostkę i doprawiamy przyprawą do gyrosa. Starannie mieszamy, przyprawa powinna obtoczyć całe mięso. Następnie kurczaka smażymy na rozgrzanym oleju i odstawiamy do wystudzenia. 

3. Kukurydzę odsączamy na sitku.

4. Z pomidorów ściągamy skórkę (tj. nakrajamy delikatnie na cztery i krótko blanszujemy we wrzątku. Następnie pomidory wyjmujemy, przelewamy zimną wodą i bez problemu ściągamy skórkę) i kroimy w kostkę, pozbywając się większej części miąższu.

5. Jajka gotujemy na twardo, obieramy i kroimy każde na 8 części.

6. Fetę kroimy w kostkę.

7. Sos:

Do miseczki przekładamy jogurt, majonez, zioła, sól i drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość mieszamy aż składniki się połączą.

8. Na czystej i suchej patelni podprażamy płatki migdałowe do momentu aż zaczną robić się złociste.

9. Układamy w misce warstwy sałatki:

  1) Brokuł 


  2) kurczak


  3) kukurydza


  4) pomidory


  5) jajka



  6) Na jajka wykładamy pokrojony ser, polewamy dokładnie sosem i posypujemy płatkami migdałowymi.


Gotowe

Smacznego!

Komentarze