Składniki:
-600g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
-100g ryżu
-1 cebula
-1 jajko
-4 łyżki bułki tartej
-1 puszka krojonych pomidorów
-4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
-2l bulionu warzywnego lub wody
-pół szklanki wody
-2 kopiaste łyżki mąki pszennej
-łyżeczka majeranku
-pół łyżeczki oregano
-łyżeczka ziół prowansalskich
-1,5 łyżeczki soli
-pół łyżeczki pieprzu
Dodatkowo:
-mąka do panierowania
-olej do smażenia
Sposób przygotowania:
1. Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu. Odsączamy, studzimy.
2. Cebule kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oleju aż się lekko zarumieni. Zdejmujemy z kuchenki i studzimy.
3. Do miski przekładamy mięso, ugotowany ryż, cebulę, bułkę tartą, majeranek, oregano,pieprz i 3/4 łyżeczki soli. Wbijamy jajko. Wszystkie składniki wyrabiamy aż się dobrze połączą (najlepiej rękoma).
4. Z masy mięsnej formujemy pulpety. Powinno wyjść mniej więcej 20-24 szt.
5. W garnku zagotowujemy bulion. Pulpety obtaczamy w mące i wkładamy do wrzącego wywaru. Gotujemy 20 minut, co jakiś czas mieszając.
6. Gdy pulpety będą ugotowane wyjmujemy je na talerz.
7. Większą część wywaru odlewamy. W garnku powinno pozostać mniej więcej 500ml płynu. Dodajemy do niego puszkę pomidorów i koncentrat. Sos doprowadzamy do wrzenia.
8.W pół szklanki zimnej wody rozpuszczamy mąkę pszenną. Mieszamy dokładnie aby nie powstały grudki. Do mieszanki dodajemy 2 chochelki gorącego sosu i mieszamy dokładnie. Następnie całość przelewamy do garnka i energicznie mieszamy. Doprawiamy solą i ziołami prowansalskimi.
9. Do sosu wkładamy pulpety i gotujemy razem jeszcze około 5 minut.
Gotowe
Smacznego !
Komentarze
Prześlij komentarz