Pulpety w sosie pomidorowym


 


Składniki:

-600g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
-100g ryżu 
-1 cebula 
-1 jajko
-4 łyżki bułki tartej
-1 puszka krojonych pomidorów 
-4 łyżeczki koncentratu pomidorowego 
-2l bulionu warzywnego lub wody 
-pół szklanki wody 
-2 kopiaste łyżki mąki pszennej 
-łyżeczka majeranku 
-pół łyżeczki oregano 
-łyżeczka ziół prowansalskich 
-1,5 łyżeczki soli
-pół łyżeczki pieprzu 

Dodatkowo:
-mąka do panierowania 
-olej do smażenia 


Sposób przygotowania:

1. Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu. Odsączamy, studzimy.

2. Cebule kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oleju aż się lekko zarumieni. Zdejmujemy z kuchenki i studzimy.

3. Do miski przekładamy mięso, ugotowany ryż, cebulę, bułkę tartą, majeranek, oregano,pieprz i 3/4 łyżeczki soli. Wbijamy jajko. Wszystkie składniki wyrabiamy aż się dobrze połączą (najlepiej rękoma).






4. Z masy mięsnej formujemy pulpety. Powinno wyjść mniej więcej 20-24 szt.



5. W garnku zagotowujemy bulion. Pulpety obtaczamy w mące i wkładamy do wrzącego wywaru. Gotujemy 20 minut, co jakiś czas mieszając. 

6. Gdy pulpety będą ugotowane wyjmujemy je na talerz. 

7. Większą część wywaru odlewamy. W garnku powinno pozostać mniej więcej 500ml płynu. Dodajemy do niego puszkę pomidorów i koncentrat. Sos doprowadzamy do wrzenia. 

8.W pół szklanki zimnej wody rozpuszczamy mąkę pszenną. Mieszamy dokładnie aby nie powstały grudki. Do mieszanki dodajemy 2 chochelki gorącego sosu i mieszamy dokładnie. Następnie całość przelewamy do garnka i energicznie mieszamy. Doprawiamy solą i ziołami prowansalskimi. 

9. Do sosu wkładamy pulpety i gotujemy razem jeszcze około 5 minut. 

Gotowe
Smacznego !

Komentarze