Składniki:
-2 duże czerwone papryki
-1 puszka krojonych pomidorów (400g)
-1 średnia cebula
-2 ząbki czosnku
-pół szklanki wody
-1 kulka mozzarelli
-1 łyżeczka tymianku
-4 łyżki oliwy z oliwek
-500g makaronu penne
-Sól, pieprz
Sposób przygotowania:
1. Z papryk usuwamy gniazda nasienne i kroimy w mniejsze kawałki. Polewamy dwoma łyżkami oliwy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180* (grzałka góra -dół) przez 40-45minut.
2. Cebulę kroimy w kostkę, czosnek drobno siekamy lub przeciskamy przez praskę i podsmażamy na rozgrzanej oliwie.
3. Z upieczonej papryki zdejmujemy skórkę, kroimy na małe kawałki i dodajemy do zeszklonej cebuli z czosnkiem. Całość podsmażamy razem około 5 minut.
4. Następnie do warzyw dodajemy pomidory i pół szklanki wody. Mieszamy. Całość dusimy pod przykryciem przez 10 minut.
5. Patelnie zdejmujemy z kuchenki i zostawiamy do lekkiego przestudzenia. Następnie blendujemy całość do uzyskania pożądanej konsystencji.
6. Sos doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem.
7. Mozzarellę rwiemy na mniejsze kawałki i dodajemy do sosu. Podgrzewamy całość na średnim ogniu do momentu aż ser się roztopi.
8. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu.
9. Ugotowany makaron odcedzamy i przekładamy do sosu. Dokładnie mieszamy.
Gotowe.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz