Penne w sosie pomidorowo-paprykowym

 




Składniki:

-2 duże czerwone papryki 

-1 puszka krojonych pomidorów (400g)

-1 średnia cebula 

-2 ząbki czosnku 

-pół szklanki wody

-1 kulka mozzarelli 

-1 łyżeczka tymianku 

-4 łyżki oliwy z oliwek 

-500g makaronu penne 

-Sól, pieprz 


Sposób przygotowania:

1. Z papryk usuwamy gniazda nasienne i kroimy w mniejsze kawałki. Polewamy dwoma łyżkami oliwy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180* (grzałka góra -dół) przez 40-45minut.



2. Cebulę kroimy w kostkę, czosnek drobno siekamy lub przeciskamy przez praskę i podsmażamy na rozgrzanej oliwie.

3. Z upieczonej papryki zdejmujemy skórkę, kroimy na małe kawałki i dodajemy do zeszklonej cebuli z czosnkiem. Całość podsmażamy razem około 5 minut. 

4. Następnie do warzyw dodajemy pomidory i pół szklanki wody. Mieszamy.  Całość dusimy pod przykryciem przez 10 minut. 


5. Patelnie zdejmujemy z kuchenki i zostawiamy do lekkiego przestudzenia. Następnie blendujemy całość do uzyskania pożądanej konsystencji. 

6. Sos doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem.

7. Mozzarellę rwiemy na mniejsze kawałki i dodajemy do sosu. Podgrzewamy całość na średnim ogniu do momentu aż ser się roztopi.

8. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu.

9. Ugotowany makaron odcedzamy i przekładamy do sosu. Dokładnie mieszamy. 

Gotowe. 

Smacznego! 


Komentarze