Składniki:
Krem krówkowy:
-500ml śmietany 30-36%
-puszka kajmaku (460g)
-pół szklanki gorącej wody
-2,5 łyżeczki żelatyny
Krem śmietankowy:
-250g mascarpone
-330ml śmietany 30%
Dodatkowo:
-2 opakowania herbatników maślanych
-50g czekolady deserowej
-garść płatków migdałowych
Sposób przygotowania:
Przygotowania zaczynam od wyłożenia blachy o wymiarach około 20x25cm folią spożywczą lub aluminiową.
1. Do gorącej wody wsypujemy żelatynę, mieszamy dokładnie i odstawiamy do wystudzenia.
2. Do misy miksera wlewamy śmietankę i ubijamy na wysokich obrotach, gdy będzie prawie sztywna zmniejszamy obroty i łyżka po łyżce dodajemy cały kajmak. Kiedy krem będzie jednolity wlewamy wystudzoną żelatynę i mieszamy tylko do połączenia (krem będzie dość rzadki).
3. Na dnie blaszki wykładamy herbatniki, wylewamy na nie 1/3 kremu, następnie układamy kolejną warstwę herbatników i 1/3 kremu. Ponownie herbatniki i 1/3 kremu. Ciasto wkładamy do lodówki na 20 minut.
4. Do miski wlewamy śmietankę i ubijamy na wysokich obrotach. Gdy zacznie gęstnieć dodajemy łyżka po łyżce mascarpone. Miksujemy tylko do połączenia składników.
5. Na schłodzone ciasto wykładamy krem śmietankowy i starannie rozprowadzamy go po wierzchu. Ciasto ponownie umieszczamy w lodówce.
6. Czekoladę deserową rozpuszczamy w mikrofali lub w kąpieli wodnej.
7. Na suchej patelni prażymy płatki migdałowe do momentu aż zaczną robić się złociste.
8. Wyciągamy ciasto z lodówki i polewamy je czekoladą oraz posypujemy płatkami migdałowymi.
Tak przygotowane ciasto schładzamy w lodówce przez całą noc.
Gotowe
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz