Krówka bez pieczenia

 



Składniki:

Krem krówkowy:

-500ml śmietany 30-36%

-puszka kajmaku (460g)

-pół szklanki gorącej wody

-2,5 łyżeczki żelatyny

Krem śmietankowy:

-250g mascarpone

-330ml śmietany 30%

Dodatkowo:

-2 opakowania herbatników maślanych

-50g czekolady deserowej

-garść płatków migdałowych


Sposób przygotowania:

Przygotowania zaczynam od wyłożenia blachy o wymiarach około 20x25cm folią spożywczą lub aluminiową.

1. Do gorącej wody wsypujemy żelatynę, mieszamy dokładnie i odstawiamy do wystudzenia.

2. Do misy miksera wlewamy śmietankę i ubijamy na wysokich obrotach, gdy będzie prawie sztywna zmniejszamy obroty i łyżka po łyżce dodajemy cały kajmak. Kiedy krem będzie jednolity wlewamy wystudzoną żelatynę i mieszamy tylko do połączenia (krem będzie dość rzadki).

3. Na dnie blaszki wykładamy herbatniki, wylewamy na nie 1/3 kremu, następnie układamy kolejną warstwę herbatników i 1/3 kremu. Ponownie herbatniki i 1/3 kremu. Ciasto wkładamy do lodówki na 20 minut.

4. Do miski wlewamy śmietankę i ubijamy na wysokich obrotach. Gdy zacznie gęstnieć dodajemy łyżka po łyżce mascarpone. Miksujemy tylko do połączenia składników. 

5. Na schłodzone ciasto wykładamy krem śmietankowy i starannie  rozprowadzamy go po wierzchu. Ciasto ponownie umieszczamy w lodówce.

6. Czekoladę deserową rozpuszczamy w mikrofali lub w kąpieli wodnej. 

7. Na suchej patelni prażymy płatki migdałowe do momentu aż zaczną robić się złociste.

8. Wyciągamy ciasto z lodówki i polewamy je czekoladą oraz posypujemy płatkami migdałowymi.


Tak przygotowane ciasto schładzamy w lodówce przez całą noc. 

Gotowe

Smacznego!



Komentarze