Składniki:
-1 cebula
-6-7 średnich ziemniaków
-200g śmietany 18%
-90g serka topionego śmietankowego
-1,2 l bulionu drobiowego lub warzywnego
-1/2 łyżeczki soli
-1/3 łyżeczki pieprzu
-1/2 łyżeczki kurkumy
Dodatkowo:
-olej do smażenia
-podsmażone plasterki kiełbasy
Sposób przygotowania:
1. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oleju w garnku, w którym będziemy gotować zupę.
2. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Dokładamy do zeszklonej cebuli i dusimy razem przez 5-7 minut.
3. Do garnka wlewamy gorący bulion i całość gotujemy do momentu aż ziemniaki będą miękkie. Około 15 minut.
4. Śmietanę przekładamy do miseczki. Dolewamy do niej jedną chochelkę gorącej zupy i energicznie mieszamy. Taką mieszankę wlewamy do gotującej się zupy.
5. Serek śmietankowy dzielimy na mniejsze kawałki i dodajemy do garnka. Zupę mieszamy do momentu aż cały się rozpuści. Po tym czasie zdejmujemy zupę z kuchenki i odstawiamy do lekkiego przestudzenia.
6. Zawartość garnka dokładnie blendujemy do uzyskania jednolitej, kremowej konsystencji. Na koniec doprawiamy solą, pieprzem i kurkumą (ilość soli zależy też od stopnia doprawienia waszego bulionu).
7. Na wierzch każdej porcji zupy układamy podsmażoną kiełbasę.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz