Kremowa kartoflanka

 



Składniki:

-1 cebula

-6-7 średnich ziemniaków

-200g śmietany 18%

-90g serka topionego śmietankowego

-1,2 l bulionu drobiowego lub warzywnego

-1/2 łyżeczki soli

-1/3 łyżeczki pieprzu

-1/2 łyżeczki kurkumy

Dodatkowo:

-olej do smażenia

-podsmażone plasterki kiełbasy


Sposób przygotowania:

1. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oleju w garnku, w którym będziemy gotować zupę.

2. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Dokładamy do zeszklonej cebuli i dusimy razem przez 5-7 minut. 



3. Do garnka wlewamy gorący bulion i całość gotujemy do momentu aż ziemniaki będą miękkie. Około 15 minut. 

4. Śmietanę przekładamy do miseczki. Dolewamy do niej jedną chochelkę gorącej zupy i energicznie mieszamy. Taką mieszankę wlewamy do gotującej się zupy.





5. Serek śmietankowy dzielimy na mniejsze kawałki i dodajemy do garnka. Zupę mieszamy do momentu aż cały się rozpuści. Po tym czasie zdejmujemy zupę z kuchenki i odstawiamy do lekkiego przestudzenia.

6. Zawartość garnka dokładnie blendujemy do uzyskania jednolitej, kremowej konsystencji. Na koniec doprawiamy solą, pieprzem i kurkumą (ilość soli zależy też od stopnia doprawienia waszego bulionu).



7. Na wierzch każdej porcji zupy układamy podsmażoną kiełbasę. 

Smacznego!


Komentarze