Karkówka po flisacku


 

Składniki:

- 1-1,3kg karkówki

- 3 marchewki

- 5-6 średnich ziemniaków

- 1 papryka czerwona

- 1,5 cebuli

- 200g wędzonego boczku

-300ml zimnej wody

Marynata:

-3 łyżki oleju

-3 łyżki musztardy miodowej

-1 łyżeczka majeranku

-1 łyżeczka papryki słodkiej wędzonej

-1 łyżeczka czosnku granulowanego

Dodatkowo:

-olej do smażenia

-mąka do panierowania


Sposób przygotowania:

1. Marynata: w miseczce umieszczamy wszystkie składniki marynaty i dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.

2. Karkówkę kroimy w plastry o grubości 1-1,5cm.

3. Przygotowujemy pojemnik, w którym zmieści się całe mięso. Dno wykładamy plastrami karkówki, a następnie smarujemy je marynatą. W ten sposób tworzymy warstwy (karkówka- marynata, karkówka- marynata. Ostatnią powinna stanowić marynata). Czynność powtarzamy do momentu aż skończą się składniki. Pojemnik przykrywamy i wstawiamy do lodówki na czas przygotowania warzyw.




4. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w około 0,5cm plasterki. Tak samo postępujemy z marchewką. Cebulę kroimy w półplasterki, paprykę i boczek w drobną kostkę. 

5. Karkówkę wyjmujemy z lodówki, a następnie każdy plaster obtaczamy w mące z obu stron i podsmażamy na rozgrzanym oleju. Plastry mięsa układamy w naczyniu żaroodpornym.



6. Na wierzch kładziemy ziemniaki, marchewkę, paprykę, cebulę i boczek. Wlewamy wodę.


7. Potrawę pieczemy pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 180* (grzałka góra- dół) przez 1godz 20 min. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę i dopiekamy przez kolejne 20 minut.

Smacznego!

    














Komentarze

Prześlij komentarz