Składniki:
- 1-1,3kg karkówki
- 3 marchewki
- 5-6 średnich ziemniaków
- 1 papryka czerwona
- 1,5 cebuli
- 200g wędzonego boczku
-300ml zimnej wody
Marynata:
-3 łyżki oleju
-3 łyżki musztardy miodowej
-1 łyżeczka majeranku
-1 łyżeczka papryki słodkiej wędzonej
-1 łyżeczka czosnku granulowanego
Dodatkowo:
-olej do smażenia
-mąka do panierowania
Sposób przygotowania:
1. Marynata: w miseczce umieszczamy wszystkie składniki marynaty i dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.
2. Karkówkę kroimy w plastry o grubości 1-1,5cm.
3. Przygotowujemy pojemnik, w którym zmieści się całe mięso. Dno wykładamy plastrami karkówki, a następnie smarujemy je marynatą. W ten sposób tworzymy warstwy (karkówka- marynata, karkówka- marynata. Ostatnią powinna stanowić marynata). Czynność powtarzamy do momentu aż skończą się składniki. Pojemnik przykrywamy i wstawiamy do lodówki na czas przygotowania warzyw.
4. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w około 0,5cm plasterki. Tak samo postępujemy z marchewką. Cebulę kroimy w półplasterki, paprykę i boczek w drobną kostkę.
5. Karkówkę wyjmujemy z lodówki, a następnie każdy plaster obtaczamy w mące z obu stron i podsmażamy na rozgrzanym oleju. Plastry mięsa układamy w naczyniu żaroodpornym.
6. Na wierzch kładziemy ziemniaki, marchewkę, paprykę, cebulę i boczek. Wlewamy wodę.
7. Potrawę pieczemy pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 180* (grzałka góra- dół) przez 1godz 20 min. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę i dopiekamy przez kolejne 20 minut.
Smacznego!
A sól
OdpowiedzUsuńDo ziemniaków?
OdpowiedzUsuńNie dodajemy soli do ziemniaków 😉
Usuń