Zapiekanka makaronowa kebab

 



Składniki:
- 500g makaronu kokardki
- 500g fileta z piersi indyka lub kurczaka
- 2 łyżki przyprawy gyros
- 2 papryki czerwone
- 500g pieczarek
- 5-6 ogórków konserwowych
- kulka sera mozzarella
- olej do smażenia + do posmarowania dna naczynia żaroodpornego

Sos ketchupowy:
- 5 łyżek majonezu
- 5 łyżek łagodnego ketchupu
- 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego

Sos jogurtowy:
- 2 łyżki majonezu
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
- 1/2 łyżeczki suszonego koperku


Sposób przygotowania:

Sos ketchupowy:
 Wszystkie składniki umieszczamy w miseczce i dokładnie mieszamy.

Sos jogurtowy:
Wszystkie składniki umieszczamy w miseczce i dokładnie mieszamy.

Zapiekanka:

1. Filet myjemy, osuszamy, oczyszczamy z błonek. Kroimy w drobną kostkę, dodajemy przyprawę gyros i dokładnie mieszamy, następnie odstawiamy do lodówki na czas przygotowania warzyw.
2. Z papryki usuwamy gniazda nasienne, kroimy w paseczki, a następnie w drobną kostkę.
3. Ogórki konserwowe kroimy w kostkę.
4. Pieczarki myjemy lub obieramy i kroimy w plasterki.
5. Na patelni rozgrzewamy olej i dodajemy mięso. Smażymy, co jakiś czas mieszając.
6. Na drugiej patelni rozgrzewamy olej i dodajemy paprykę. Podsmażamy ok. 5 minut, następnie dodajemy pieczarki i smażymy do momentu odparowania wody.
7. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu.
8. Dno naczynia żaroodpornego smarujemy cienką warstwą oleju, aby makaron do niego nie przywarł.
9. Wykładamy połowę ugotowanego makaronu do naczynia, następnie dodajemy przygotowane wcześniej mięso, ogórki oraz paprykę z pieczarkami tworząc warstwy.
10. Wierzch polewamy sosem ketchupowym i dokładnie rozprowadzamy.
11. Wsypujemy pozostały makaron i polewamy sosem jogurtowym, dokładnie rozprowadzając.
12. Na sam koniec dodajemy kawałki mozzarelli.

Danie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180*C (grzałka góra-dół) na ok. 20-25min



Komentarze