Składniki:
-600g mięsa z nogi kurczaka
-2 papryki czerwone
-1 cebula
-5 dużych ogórków kiszonych
-450g pieczarek
-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
-1,2l bulionu
-1 łyżeczka papryki słodkiej
-1 łyżeczka soli
-1/2 łyżeczki pieprzu mielonego
-1/2 łyżeczki papryki słodkiej wędzonej
Opcjonalnie:
-1/2 szklanki zimnej wody
-2 łyżki mąki pszennej
Sposób przygotowania:
1. Mięso z nogi kurczaka myjemy, osuszamy i oczyszczamy z błonek,
kroimy na krótkie i cienkie paseczki, przekładamy do miseczki i doprawiamy pieprzem, 1/2 łyżeczki soli i papryką słodką. Odstawiamy do lodówki na czas przygotowania wszystkich warzyw.
2. Z papryk wyjmujemy gniazda nasienne i kroimy na krótkie paseczki, ogórki kroimy w drobną kostkę, pieczarki obieramy/ myjemy i kroimy w plasterki, cebulę kroimy w drobną kostkę.
3. Na patelni rozgrzewamy olej, przekładamy kurczaka i smażymy do zrumienienia, usmażonego kurczaka przekładamy do większego garnka. Na tej samej patelni podsmażamy cebulę do zeszklenia, dodajemy pieczarki i podsmażamy do odparowania wody. Dodajemy paprykę i całość podsmażamy jeszcze ok 5 minut.
4. Zawartość patelni przekładamy do garnka z kurczakiem i zalewamy gorącym bulionem. Zupę doprowadzamy do wrzenia, a następnie dodajemy ogórki kiszone i koncentrat pomidorowy. Całość dokładnie mieszamy.
5. Jeśli chcemy, aby zupa była gęstsza to do 1/2 szklanki zimnej wody dodajemy 2 łyżki mąki pszennej i dokładnie mieszamy. Taką mieszankę wlewamy do gotującej się zupy i mieszamy energicznie, aby nie powstały żadne grudki. Zupę doprowadzamy do wrzenia i gotujemy kolejne 5-7 minut.
6. Po tym czasie zupę doprawiamy do smaku 1/2 łyżeczki soli i 1/2 łyżeczki papryki słodkiej wędzonej.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz