Rolada biszkoptowa z galaretką


 


Składniki:

BISZKOPT:

-4 jajka

-100g cukru

-100g mąki pszennej tortowej

-30g mąki ziemniaczanej

-szczypta soli


GALARETKA:

-1 galaretka agrestowa

-200ml wrzątku


KREM:

-330ml śmietanki 30%

-250g mascarpone

-2 łyżki cukru pudru


Sposób przygotowania:


GALARETKA

W jednej szklance wody rozpuszczamy galaretkę, a następnie wylewamy ją do płaskiego naczynia. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia, po czym wstawiamy ją do lodówki. Gdy galaretka będzie sztywna kroimy ją na małe kwadraciki (ok.1cm x 1cm)

BISZKOPT

1. Białka oddzielamy od żółtek i umieszczamy w misie miksera, dodajemy szczyptę soli i ubijamy na wysokich obrotach na sztywną pianę. Po tym czasie nadal miksując dodajemy łyżka po łyżce cukier i miksujemy do momentu aż nie będzie wyczuwalny w masie. Następnie dodajemy po jednym żółtku i miksujemy tylko do połączenia.

2.Obie mąki przesiewamy przez sitko i dodajemy do ubitej piany. Mieszamy delikatnie szpatułką lub drewnianą łyżką.

3. Gotowe ciasto wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę z wyposażenia piekarnika.

4. Pieczemy 12-15 minut w piekarniku nagrzanym do 175* (grzałka góra-dół).

5. Jeszcze ciepłą roladę zawijamy w rulon przy pomocy ściereczki i odstawiamy do całkowitego wystudzenia.





KREM

1. Wszystkie składniki kremu umieszczamy w misie miksera i miksujemy na wysokich obrotach do momentu aż krem będzie sztywny.


Wystudzoną roladę rozwijamy, nakładamy krem zachowując ok. 5cm przerwy od brzegu (po to, aby przy zawijaniu krem nie wypłynął). Na krem układamy galaretkę, a następnie zawijamy ciasto w ciasny rulon. Końcówki obcinamy i posypujemy cukrem pudrem z wierzchu. 



  



Smacznego! 

Komentarze