Składniki do przygotowania około 15 pączków:
Zaczyn:
-50g świeżych drożdży,
-2 kopiaste łyżki mąki pszennej
-łyżeczka cukru
-pół szklanki mleka
Ciasto:
-700g mąki pszennej
-9 żółtek
-pół szklanki cukru
-szklanka mleka
-pół kostki masła
-kieliszek spirytusu
Dodatkowo
-500 ml śmietany kremówki 36%
-opakowanie cukru z prawdziwą wanilią lub cukier wanilinowy (12g)
-2 łyżki cukru pudru
- 1 opakowanie śmietan-fixu
-olej do smażenia pączków (około 1l)
-ulubione smarowidło do pączków
Sposób wykonania:
ZACZYN:
Mleko lekko podgrzewamy (nie może być gorące, aby nie sparzyć drożdży), następnie przelewamy je do pozostałych składników potrzebnych do zaczynu i dokładnie mieszamy. Odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na około 15 minut do wyrośnięcia.
CIASTO NA PĄCZKI:
1. W misce ubijamy żółtka z cukrem do białości, tak aby cukier nie był wyczuwalny w masie, kiedy weźmiemy ją między palce.
2. W rondelku na małym ogniu podgrzewamy mleko i masło, tak aby się w całości roztopiło.
3. Mąkę przesiewamy do miski, w której są ubite żółtka z cukrem i dodajemy wyrośnięty zaczyn.
4. Wszystkie składniki początkowo mieszamy łyżką. Później zaczynamy wyrabiać ręcznie lub przy pomocy robota z hakiem. W kilku partiach dodajemy podgrzane mleko z masłem nadal wyrabiając ciasto.
5. Ciasto wyrabiamy około 10 minut. Pod koniec wyrabiania dodajemy do ciasta kieliszek spirytusu i jeszcze chwilę wyrabiamy, aby alkohol wchłonął się w ciasto.
6. Miskę przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę do wyrośnięcia.
7. Po tym czasie możemy wyjąć ciasto z miski na stolnicę. Całość lekko rozpłaszczamy i wycinamy szklanką pączki.
8. Wykrojone pączki kładziemy na ściereczce, przykrywamy drugą ścierką i w tym czasie rozgrzewamy olej.
9. Na rozgrzany tłuszcz (165-170 stopni) kładziemy pączki i smażymy z każdej z strony po około 2 minuty. Olej nie może być zbyt gorący, ponieważ pączki spalą się z zewnątrz, a w środku będą jeszcze surowe.
10.Usmażone pączki przekrawamy na pół i czekamy do ich całkowitego wystudzenia.
NADZIENIE DO PĄCZKÓW:
Do miski miksera wlewamy śmietanę kremówkę, dodajemy cukier waniliowy , cukier puder i śmietan-fix. Ubijamy na sztywno.
ZŁOŻENIE PĄCZKÓW:
Jedną połowę przekrojonego pączka smarujemy śmietaną, a drugą ulubionym smarowidłem (ja użyłam do tego dżemu śliwkowego).Obie połówki pączka łączymy ze sobą. Wierzch posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego ! 💓
Komentarze
Prześlij komentarz