Tagliatelle z kurczakiem w sosie śmietankowo- ziołowym

 



Składniki:

- 2 filety z piersi kurczaka 

-1 cebula

- 330ml śmietanki 30%

-90g serka topionego ziołowego

-250g makaronu tagliatelle

-oliwa z oliwek do smażenia (około 3-4 łyżki)

- sól, pieprz


Sposób przygotowania:

1. Piersi z kurczaka myjemy, osuszamy i oczyszczamy z błonek. Kroimy w drobną kostkę. Doprawiamy solą i pieprzem według upodobań.

2. Na patelni rozgrzewamy oliwę i dodajemy kurczaka. Smażymy, co jakiś czas mieszając. W międzyczasie cebulę kroimy w drobną kostkę i dodajemy na patelnię.

3. Kiedy cebula będzie zeszklona, a kurczak zarumieniony- wlewamy śmietankę i całość zagotowujemy.

4. Serek topiony dzielimy na mniejsze kawałki i dokładamy do sosu. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia.

5. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Odcedzamy i przekładamy cały do sosu. Mieszamy dokładnie całość. 

Gotowe!


Komentarze