Pulpeciki drobiowe w sosie chrzanowym

 



Składniki

Na pulpety:

-400g mięsa mielonego drobiowego (z indyka lub kurczaka)

- 1 jajko

-2 łyżki bułki tartej

-1 cebula

-1 ząbek czosnku 

-1/2 łyżeczki soli

-1/2 łyżeczki czosnku granulowanego

-1/2 łyżeczki papryki słodkiej

-szczypta pieprzu

Na sos:

-250g mascarpone

-4 łyżeczki chrzanu

-1/2 pęczka szczypiorku

-1/2 szklanki zimnej wody

-szczypta soli

-szczypta pieprzu

Dodatkowo:

olej do smażenia


Sposób przygotowania:

1. Cebulę siekamy w drobną kostkę. Podsmażamy na oleju do zeszklenia. Czosnek przeciskamy przez praskę lub drobno siekamy i dodajemy do cebuli. Smażymy razem około 5 minut. Studzimy.

2. W misce umieszczamy mięso mielone, dodajemy wystudzoną cebulę z czosnkiem, wbijamy jajko, dosypujemy bułkę tartą i przyprawy. Mieszamy dokładnie do uzyskania jednolitej konsystencji (najlepiej rękoma).

3.Z gotowej masy formujemy kuleczki wielkości dużego orzecha włoskiego.

4. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy pulpeciki z każdej strony do złotego koloru.

5. W międzyczasie do miseczki przekładamy mascarpone i chrzan. Mieszamy dokładnie i dolewamy wodę. Ponownie mieszamy i mieszankę przelewamy na patelnię z pulpecikami.

6. Pulpeciki z sosem doprowadzamy do wrzenia i gotujemy jeszcze około 5 minut. Dosypujemy szczypiorek i mieszamy. 

Danie jest gotowe

Smacznego! 

Komentarze