Składniki
Na pulpety:
-400g mięsa mielonego drobiowego (z indyka lub kurczaka)
- 1 jajko
-2 łyżki bułki tartej
-1 cebula
-1 ząbek czosnku
-1/2 łyżeczki soli
-1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
-1/2 łyżeczki papryki słodkiej
-szczypta pieprzu
Na sos:
-250g mascarpone
-4 łyżeczki chrzanu
-1/2 pęczka szczypiorku
-1/2 szklanki zimnej wody
-szczypta soli
-szczypta pieprzu
Dodatkowo:
olej do smażenia
Sposób przygotowania:
1. Cebulę siekamy w drobną kostkę. Podsmażamy na oleju do zeszklenia. Czosnek przeciskamy przez praskę lub drobno siekamy i dodajemy do cebuli. Smażymy razem około 5 minut. Studzimy.
2. W misce umieszczamy mięso mielone, dodajemy wystudzoną cebulę z czosnkiem, wbijamy jajko, dosypujemy bułkę tartą i przyprawy. Mieszamy dokładnie do uzyskania jednolitej konsystencji (najlepiej rękoma).
3.Z gotowej masy formujemy kuleczki wielkości dużego orzecha włoskiego.
4. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy pulpeciki z każdej strony do złotego koloru.
5. W międzyczasie do miseczki przekładamy mascarpone i chrzan. Mieszamy dokładnie i dolewamy wodę. Ponownie mieszamy i mieszankę przelewamy na patelnię z pulpecikami.
6. Pulpeciki z sosem doprowadzamy do wrzenia i gotujemy jeszcze około 5 minut. Dosypujemy szczypiorek i mieszamy.
Danie jest gotowe
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz