Czekoladowe ciasteczka brownie

 




Składniki:

-200g czekolady deserowej (50% zawartości kakao)

-60g masła

-60g mąki pszennej

-100g cukru trzcinowego

-2 jajka


Sposób przygotowania:

1. W rondelku rozpuszczamy masło. Czekoladę dzielimy na małe kawałki.

2. Wyłączamy ogień pod rondelkiem i wsypujemy czekoladę. Mieszamy do momentu aż całkowicie się rozpuści. Odstawiamy do wystudzenia.

3. Do miski wbijamy jajka i wsypujemy cukier. Ubijamy mikserem do podwojenia objętości. 

4. Do ubitych jajek wlewamy powoli czekoladę i dokładnie mieszamy. Wsypujemy mąkę i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. 

5. Przygotowaną masę umieszczamy na 10-15 minut w zamrażalniku.

6. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy porcje ciasta wielkości orzecha włoskiego. (Robimy dość duże odstępy między ciasteczkami, ponieważ w czasie pieczenia mocno się ,,rozleją'').

7. Ciasteczka pieczemy przez 12-14 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Grzałka góra-dół.

Smacznego! :) 

Komentarze