Składniki:
-200g czekolady deserowej (50% zawartości kakao)
-60g masła
-60g mąki pszennej
-100g cukru trzcinowego
-2 jajka
Sposób przygotowania:
1. W rondelku rozpuszczamy masło. Czekoladę dzielimy na małe kawałki.
2. Wyłączamy ogień pod rondelkiem i wsypujemy czekoladę. Mieszamy do momentu aż całkowicie się rozpuści. Odstawiamy do wystudzenia.
3. Do miski wbijamy jajka i wsypujemy cukier. Ubijamy mikserem do podwojenia objętości.
4. Do ubitych jajek wlewamy powoli czekoladę i dokładnie mieszamy. Wsypujemy mąkę i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.
5. Przygotowaną masę umieszczamy na 10-15 minut w zamrażalniku.
6. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy porcje ciasta wielkości orzecha włoskiego. (Robimy dość duże odstępy między ciasteczkami, ponieważ w czasie pieczenia mocno się ,,rozleją'').
7. Ciasteczka pieczemy przez 12-14 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Grzałka góra-dół.
Smacznego! :)
Komentarze
Prześlij komentarz