Składniki:
Na ciasto:
-650g mąki pszennej
-65g roztopionego masła
-200ml ciepłego mleka
-130g jogurtu naturalnego greckiego (w temperaturze pokojowej)
-30g świeżych drożdży
-3 łyżki cukru
-1 całe jajko + 1 żółtko
-szczypta soli
Na krem budyniowy:
1 opakowanie budyniu waniliowego (40g)
-500ml mleka
-2 łyżki cukru
-125g mascarpone
Kruszonka:
-100g mąki pszennej
-50g masła
-50g cukru
Dodatkowo:
-garść borówek
-2 łyżki mleka
-1 żółtko
Sposób wykonania:
Krem budyniowy:
Z podanej ilości mleka odlewamy pół szklanki (resztę mleka wlewamy do rondelka i zagotowujemy). W szklance z mlekiem rozpuszczamy proszek budyniowy i cukier. Wlewamy do gotującego się mleka i gotujemy gładki budyń. Ugotowany przykrywamy folią spożywczą (tak, aby folia bezpośrednio dotykała budyniu). Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Po tym czasie dodajemy mascarpone i miksujemy krótko do połączenia składników.
Kruszonka:
W miseczce umieszczamy wszystkie składniki i przy pomocy dłoni zagniatamy do uzyskania drobnych grudek.
Ciasto:
Do dużej miski wlewamy mleko i jogurt naturalny. Dodajemy drożdże i dokładnie mieszamy do rozpuszczenia. Wsypujemy mąkę i cukier. Wbijamy jajko i jedno żółtko i wyrabiamy ciasto przy użyciu robota z hakiem do ciasta drożdżowego. Wyrabiamy około 12-14 minut - jeśli ręcznie to około 15-17 minut. Pod koniec wlewamy masło i zagniatamy do uzyskania jednolitego ciasta. Odstawiamy do wyrośnięcia na minimum godzinę. Po wyrośnięciu ciasto dzielimy na 12 równych części. Każdą z nich formujemy w kulkę i układamy na blasze do pieczenia. Dnem szklanki oprószonym mąką robimy w każdej bułce zagłębienie. Nakładamy po łyżce kremu. Posypujemy borówkami i kruszonką. W miseczce mieszamy żółtko z mlekiem i smarujemy ciasto (dzięki temu drożdżówki będą się błyszczały) Drożdżówki nakrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 15-20 minut. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20-25 minut.
Wystudzone drożdżówki można dodatkowo polać lukrem.
Smacznego! :)
Komentarze
Prześlij komentarz