Składniki:
-1 duża cukinia (ok. 650g)
-mała cebula + 2 łyżki oleju do podsmażenia
-3 duże ziemniaki
-3/4 szklanki zimnej wody
-800ml bulionu
-1/3 szklanki śmietany 30%
-sól, pieprz
Sposób przygotowania:
1. Cebulę siekamy w drobną kostkę. Podsmażamy na oleju
2. Ziemniaki obieramy, myjemy I kroimy w kostkę. Dokładamy do zeszklonej cebuli i podsmażamy razem 5-7 minut.
3. Cukinię myjemy, odcinamy końcówki i kroimy w kostkę. Dokładamy do garnka z ziemniakami i cebulą. Podsmażamy około 5 minut. Wlewamy wodę, przykrywamy pokrywką i całość dusimy, aż cukinia będzie miękka, co jakiś czas mieszając.
4. Po tym czasie dolewamy bulion i całość zagotowujemy. Wlewamy śmietanę, doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy chwilę i zdejmujemy z ognia.
5. Gdy zupa trochę odparuje dokładnie ją blendujemy
Zupę podajemy z kleksem smietany/ jogurtu naturalnego I podsmażonym boczkiem.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz