Składniki
Na ciasto:
-200g jogurtu naturalnego
-400g mąki pszennej
-130g cukru + 1 opakowanie cukru waniliowego
-3 jajka
-140ml oleju
-łyżeczka proszku do pieczenia
Na kruszonkę:
-3 łyżki cukru
-2 łyżki mąki pszennej
-2 łyżki zimnego masła
Dodatkowo:
około 450-500g malin lub innych owoców sezonowych (jeśli używamy owoców mrożonych to nie rozmrażamy ich przed położeniem na ciasto)
Sposób przygotowania:
*Wszystkie składniki, których używamy do ciasta powinny być w temperaturze pokojowej.
1. Do miski przekładamy jogurt naturalny, wbijamy jajka, wlewamy olej i mieszamy.
2. Do wymieszanych składników wsypujemy mąkę, oba cukry i proszek do pieczenia. Wszystko mieszamy dokładnie drewnianą łyżką.
3. Ciasto przelewamy do formy o wymiarach 20cm x 30cm, wyłożonej papierem do pieczenia.
4. Na cieście układamy przygotowane owoce.
5. Przygotowujemy kruszonkę: Do miski przekładamy cukier, mąkę i masło. Zagniatamy w palcach do momentu aż powstaną małe grudki.
6. Ciasto posypujemy kruszonką.
7. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzałka góra- dół) przez 45-50 minut.
Komentarze
Prześlij komentarz