Szybkie ciasto jogurtowe z malinami

 



Składniki

Na ciasto:

-200g jogurtu naturalnego

-400g mąki pszennej

-130g cukru + 1 opakowanie cukru waniliowego

-3 jajka

-140ml oleju

-łyżeczka proszku do pieczenia


Na kruszonkę:

-3 łyżki cukru

-2 łyżki mąki pszennej

-2 łyżki zimnego masła


Dodatkowo:

około 450-500g malin lub innych owoców sezonowych (jeśli używamy owoców mrożonych to nie rozmrażamy ich przed położeniem na ciasto)


Sposób przygotowania:

*Wszystkie składniki, których używamy do ciasta powinny być w temperaturze pokojowej.

1. Do miski przekładamy jogurt naturalny, wbijamy jajka, wlewamy olej i mieszamy.

2. Do wymieszanych składników wsypujemy mąkę, oba cukry i proszek do pieczenia. Wszystko mieszamy dokładnie drewnianą łyżką.

3. Ciasto przelewamy do formy o wymiarach 20cm x 30cm, wyłożonej papierem do pieczenia.

4. Na cieście układamy przygotowane owoce.

5. Przygotowujemy kruszonkę: Do miski przekładamy cukier, mąkę i masło. Zagniatamy w palcach do momentu aż powstaną małe grudki. 

6. Ciasto posypujemy kruszonką.

7. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzałka góra- dół) przez 45-50 minut. 




8. Ciasto po upieczeniu można polać roztopioną czekoladą, lukrem lub posypać cukrem pudrem


Komentarze