Składniki:
-2 duże cukinie
-4 papryki czerwone
-2 papryki żółte
- 1/2 dużej cebuli
- 5-6 dużych pomidorów (lub 2 puszki)
-500g kiełbasy
-1/2 łyżeczki soli
- 1/3 łyżeczki pieprzu
-1/2 łyżeczki słodkiej papryki
Przygotowanie:
1. Kiełbasę kroimy w półplasterki. Umieszczamy w garnku i smażymy bez dodatku oleju (Tłuszcz wytopi się podczas smażenia kiełbasy. Nie ma potrzeby dodawać dodatkowo oleju).
2. Cebulę siekamy w drobną kostkę i dodajemy do kiełbasy. Smażymy do zeszklenia. Co jakiś czas mieszamy
3. Cukinię kroimy w półplasterki. Dodajemy do kiełbasy i smażymy do momentu aż zacznie mięknąć. Mieszamy co jakiś czas
4. Czerwoną i żółtą paprykę kroimy w grubą kostkę, dokładamy do reszty składników i dokładnie mieszamy. Dusimy pod przykryciem przez 15 minut na średnim ogniu.
5. Po tym czasie z pomidorów zdejmujemy skórkę, tj. nakrawamy pomidory ''na krzyż'', umieszczamy w misce i zalewamy wrzątkiem na kilka sekund. Pomidory powinny być w całości zakryte wodą. Po kilku sekundach pomidory wyjmujemy i ściągamy z nich skórkę. Kroimy w kostkę i dokładamy do garnka. Mieszamy i gotujemy, co jakiś czas mieszając kolejne 15 minut pod przykryciem.
6. Leczo przyprawiamy solą, pieprzem i papryką. Mieszamy, gotujemy jeszcze chwilę i gotowe
Komentarze
Prześlij komentarz