Leczo z kiełbasą i cukinią



Składniki:

-2 duże cukinie

-4 papryki czerwone

-2 papryki żółte

- 1/2 dużej cebuli

- 5-6 dużych pomidorów (lub 2 puszki)

-500g kiełbasy

-1/2 łyżeczki soli

- 1/3 łyżeczki pieprzu

-1/2 łyżeczki słodkiej papryki


Przygotowanie:

1. Kiełbasę kroimy w półplasterki. Umieszczamy w garnku i smażymy bez dodatku oleju (Tłuszcz wytopi się podczas smażenia kiełbasy. Nie ma potrzeby dodawać dodatkowo oleju). 

2. Cebulę siekamy w drobną kostkę i dodajemy do kiełbasy. Smażymy do zeszklenia. Co jakiś czas mieszamy

3. Cukinię kroimy w półplasterki. Dodajemy do kiełbasy i smażymy do momentu aż zacznie mięknąć. Mieszamy co jakiś czas

4. Czerwoną i żółtą paprykę kroimy w grubą kostkę, dokładamy do reszty składników i dokładnie mieszamy. Dusimy pod przykryciem przez 15 minut na średnim ogniu.

5. Po tym czasie z pomidorów zdejmujemy skórkę, tj. nakrawamy pomidory ''na krzyż'', umieszczamy w misce i zalewamy wrzątkiem na kilka sekund. Pomidory powinny być w całości zakryte wodą. Po kilku sekundach pomidory wyjmujemy i ściągamy z nich skórkę. Kroimy w kostkę i dokładamy do garnka. Mieszamy i gotujemy, co jakiś czas mieszając kolejne 15 minut pod przykryciem.

6. Leczo przyprawiamy solą, pieprzem i papryką. Mieszamy, gotujemy jeszcze chwilę i gotowe

Komentarze