Składniki:
-3 dojrzałe banany
-1,5 szklanki mąki pszennej
-1/4 szklanki cukru
-1 opakowanie cukru waniliowego (16g)
-1/3 kostki masła
-1 jajko
-1 łyżeczka sody
-opcjonalnie garść malin i borówek
Sposób przygotowania:
1. W rondelku rozpuszczamy masło i zostawiamy do wystudzenia.
2. Do miski wrzucamy obrane i pokrojone w mniejsze kawałki banany. Rozgniatamy dokładnie widelcem do uzyskania puree.
3. Do bananów wlewamy masło, wbijamy jajko i mieszamy wszystko.
4. Wsypujemy mąkę, cukier, cukier waniliowy i sodę. Mieszamy do uzyskania jednolitego ciasta.
5. Dodajemy maliny i borówki. Mieszamy delikatnie.
6. Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki. Pieczemy w 170 stopniach przez 45-55 minut (grzałka góra- dół).
Komentarze
Prześlij komentarz