Młoda kapusta z koperkiem

 



Składniki:

-2 średnie główki młodej kapusty

-3 marchewki

-pęczek koperku

-450ml wody

-sok z połowy cytryny

-3/4 łyżeczki soli

-1/3 łyżeczki pieprzu


Sposób przygotowania:

1. Z kapusty usuwamy wierzchnie, ciemne liście, myjemy ją pod bieżącą wodą i drobno szatkujemy. Następnie umieszczamy poszatkowaną kapustę w dużym garnku. Dolewamy do niej wodę i stawiamy na gazie, gotujemy na średnim ogniu.

2. Marchewkę obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy ją do kapusty i delikatnie mieszamy.

3. Kapustę gotujemy do miękkości, co jakiś czas mieszając. 

4. Kiedy kapusta będzie miękka dodajemy sok z cytryny, sól, pieprz i posiekany koperek.

5. Całość mieszamy, gotujemy jeszcze chwilę i gotowe. 

Komentarze