Składniki:
-2 średnie główki młodej kapusty
-3 marchewki
-pęczek koperku
-450ml wody
-sok z połowy cytryny
-3/4 łyżeczki soli
-1/3 łyżeczki pieprzu
Sposób przygotowania:
1. Z kapusty usuwamy wierzchnie, ciemne liście, myjemy ją pod bieżącą wodą i drobno szatkujemy. Następnie umieszczamy poszatkowaną kapustę w dużym garnku. Dolewamy do niej wodę i stawiamy na gazie, gotujemy na średnim ogniu.
2. Marchewkę obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy ją do kapusty i delikatnie mieszamy.
3. Kapustę gotujemy do miękkości, co jakiś czas mieszając.
4. Kiedy kapusta będzie miękka dodajemy sok z cytryny, sól, pieprz i posiekany koperek.
5. Całość mieszamy, gotujemy jeszcze chwilę i gotowe.
Komentarze
Prześlij komentarz