Kotlety ziemniaczane w chipsach

 



Składniki

Na kotlety:

-800g ugotowanych ziemniaków (mogą być z poprzedniego dnia)

- 1 średnia cebula (120g)

-1/2 czerwonej papryki (80g)

-1 jajko

-ok. 5-6 łyżek mąki pszennej

-ok. 3-4 łyżki bułki tartej

- 2 łyżki oleju

-szczypta soli, pieprzu, oregano, czosnku granulowanego 

Na panierkę:

-2 jajka

-ok. 200g pokruszonych solonych chipsów

+olej do smażenia


Przygotowanie:

1. Ziemniaki przeciskamy przez praskę lub tłuczemy na puree. Umieszczamy w misce 

2. Cebulę obieramy, siekamy w drobną kostkę i podsmażamy na oleju do zeszklenia. W międzyczasie paprykę kroimy w drobną kostkę i dokładamy do cebuli. Podsmażamy całość, co jakiś czas mieszając przez mniej więcej 7 minut. Odstawiamy do wystudzenia. 

3. Do przeciśniętych ziemniaków dokładamy wystudzoną cebulę z papryką, mąkę, bułkę tartą, jajko i przyprawy.

4.Całość dokładnie łączymy w jednolite ciasto. 

5. Z masy formujemy kotlety. Panierujemy w jajku a następnie pokruszonych chipsach i smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron do uzyskania złotego koloru. 


*UWAGA Konsystencja ciasta na kotlety w dużej mierze zależy od gatunku użytych ziemniaków, zatem istnieje możliwość, że będzie trzeba dodać więcej mąki niż w przepisie, aby ciasto było bardziej zwarte.

Komentarze