Składniki
Na kotlety:
-800g ugotowanych ziemniaków (mogą być z poprzedniego dnia)
- 1 średnia cebula (120g)
-1/2 czerwonej papryki (80g)
-1 jajko
-ok. 5-6 łyżek mąki pszennej
-ok. 3-4 łyżki bułki tartej
- 2 łyżki oleju
-szczypta soli, pieprzu, oregano, czosnku granulowanego
Na panierkę:
-2 jajka
-ok. 200g pokruszonych solonych chipsów
+olej do smażenia
Przygotowanie:
1. Ziemniaki przeciskamy przez praskę lub tłuczemy na puree. Umieszczamy w misce
2. Cebulę obieramy, siekamy w drobną kostkę i podsmażamy na oleju do zeszklenia. W międzyczasie paprykę kroimy w drobną kostkę i dokładamy do cebuli. Podsmażamy całość, co jakiś czas mieszając przez mniej więcej 7 minut. Odstawiamy do wystudzenia.
3. Do przeciśniętych ziemniaków dokładamy wystudzoną cebulę z papryką, mąkę, bułkę tartą, jajko i przyprawy.
4.Całość dokładnie łączymy w jednolite ciasto.
5. Z masy formujemy kotlety. Panierujemy w jajku a następnie pokruszonych chipsach i smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron do uzyskania złotego koloru.
*UWAGA Konsystencja ciasta na kotlety w dużej mierze zależy od gatunku użytych ziemniaków, zatem istnieje możliwość, że będzie trzeba dodać więcej mąki niż w przepisie, aby ciasto było bardziej zwarte.
Komentarze
Prześlij komentarz