Składniki:
- 5 dużych ziemniaków
- mały kawałek cukinii (około 4 cm)
- garść posiekanego koperku
-1 jajko
- 1 kopiata łyżka mąki pszennej
- 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
- szczypta soli, pieprzu i czosnku granulowanego
Przygotowanie:
1. Cukinię myjemy i ścieramy na tarce o małych oczkach, dodajemy do niej posiekany koperek.
2. Ziemniaki obieramy, dokładnie myjemy i ścieramy do oddzielnej miseczki, odciskamy z wody i dodajemy do cukinii i koperku
3. Do miseczki z ziemniakami wbijamy jajko, dodajemy mąkę pszenną i skrobie. Przyprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym. Dokładnie mieszamy
4. Na rozgrzanym oleju smażymy niewielkie placuszki do uzyskania złotego koloru z obu stron.
Komentarze
Prześlij komentarz