Placuszki ziemniaczane z cukinią i koprem


 


Składniki:

- 5 dużych ziemniaków

- mały kawałek cukinii (około 4 cm)

- garść posiekanego koperku 

-1 jajko

- 1 kopiata łyżka mąki pszennej

- 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej

- szczypta soli, pieprzu i czosnku granulowanego


Przygotowanie:

1. Cukinię myjemy i ścieramy na tarce o małych oczkach, dodajemy do niej posiekany koperek.

2. Ziemniaki obieramy, dokładnie myjemy i ścieramy do oddzielnej miseczki, odciskamy z wody i dodajemy do cukinii i koperku

3. Do miseczki z ziemniakami wbijamy jajko, dodajemy mąkę pszenną i skrobie. Przyprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym. Dokładnie mieszamy

4. Na rozgrzanym oleju smażymy niewielkie placuszki do uzyskania złotego koloru z obu stron.

Komentarze