Składniki:
-500g mąki pszennej (ja użyłam tortowej)
-35g świeżych drożdży
-20g cukru
-250ml mleka
-50g rozpuszczonego masła
-pół łyżeczki soli
-2 jajka
Dodatkowo:
-1 jajko + sezam do posypania bułek z wierzchu
Przygotowanie:
1.Mąkę przesiewamy do miski i robimy w niej zagłębienie
2. Drożdże łączymy z cukrem i rozcieramy do momentu aż będą płynne.
3. Mleko podgrzewamy i połowę wlewamy do drożdży.
4. Przygotowaną mieszankę dodajemy do zagłębienia w mące i odstawiamy na 10 minut pod przykryciem w ciepłe miejsce.
5. Do mąki z wyrosniętym rozczynem wlewamy resztę mleka, dodajemy masło, 2 jajka i sól
6. Ciasto wyrabiamy przez 10 minut. Jeśli bardzo będzie się lepić do rąk i będzie to uniemożliwiało wyrobienia ciasta, możemy delikatnie podsypać je mąką. Nie należy jednak dosypywać jej dużo, ponieważ bułki mogą stać się twarde.
7. Ciasto pod przykryciem zostawiamy na 40-50 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie dziś dzielimy na 8 równych części i formujemy bułki. Zostawiamy je na blasze do pieczenia, wyłożonej papierem do pieczenia, pod ściereczką na 30 minut.
8. wyrośnięte bułki smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy sezamem.
9. Bułki pieczemy przez 15-20 minut w 180 stopniach (grzałka Góra- dół).
Komentarze
Prześlij komentarz