Bułki do hamburgerów

 




Składniki:

-500g mąki pszennej (ja użyłam tortowej)

-35g świeżych drożdży 

-20g cukru

-250ml mleka

-50g rozpuszczonego masła 

-pół łyżeczki soli 

-2 jajka 

Dodatkowo:

-1 jajko + sezam do posypania bułek z wierzchu 


Przygotowanie:

1.Mąkę przesiewamy do miski i robimy w niej zagłębienie 

2. Drożdże łączymy z cukrem i rozcieramy do momentu aż będą płynne.

3. Mleko podgrzewamy i połowę wlewamy do drożdży. 

4. Przygotowaną mieszankę dodajemy do zagłębienia w mące i odstawiamy na 10 minut pod przykryciem w ciepłe miejsce.

5. Do mąki z wyrosniętym rozczynem wlewamy resztę mleka, dodajemy masło, 2 jajka i sól 

6. Ciasto wyrabiamy przez 10 minut. Jeśli bardzo będzie się lepić do rąk i będzie to uniemożliwiało wyrobienia ciasta, możemy delikatnie podsypać je mąką. Nie należy jednak dosypywać jej dużo, ponieważ bułki mogą stać się twarde.

7. Ciasto pod przykryciem zostawiamy na 40-50 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie dziś dzielimy na 8 równych części i formujemy bułki. Zostawiamy je na blasze do pieczenia, wyłożonej papierem do pieczenia, pod ściereczką na 30 minut. 

8. wyrośnięte bułki smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy sezamem.

9. Bułki pieczemy przez 15-20 minut w 180 stopniach (grzałka Góra- dół).

Komentarze