Składniki (na 36 sztuk):
-500g mąki pszennej tortowej
-40g świeżych drożdży
-200g śmietany 18%
-3 jajka
-150g masła
-1 łyżeczka cukru + do posypania rogalików z wierzchu
-250g konfitury wiśniowej (lub innego dowolnego nadzienia jak marmolada różana, nutella czy ulubiony dżem).
Przygotowanie:
1. Śmietanę łączymy z drożdżami i łyżeczką cukru. Mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji i odstawiamy na 10 minut.
2. Mąkę wysypujemy na blat lub stolnicę, masło ścieramy na tarce o grubych oczkach i nożem siekamy składniki do lekkiego połączenia.
3. Do masła z mąką dodajemy 2 całe jajka i śmietanę z drożdżami. Wszystko razem mieszamy i zagniatamy na gładkie ciasto. Następnie wkładamy je do woreczka i umieszczamy w lodówce na godzinę
4. Schłodzone ciasto dzielimy na 3 równe części. I rozwałkowujemy je na równe koła o grubości mniej więcej 3mm. Wszystkie koła dzielimy na 12 trójkątów. Na brzegu każdego z trójkątów umieszczamy konfiturę
5.Tak przygotowane trójkąciki zawijamy, nadając im kształt rogalików.
6. Rogaliki smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy z wierzchu cukrem.
7. Pieczemy w 180 stopniach. Grzałka góra- dół przez 15 minut.
Komentarze
Prześlij komentarz