Rogaliki krucho- drożdżowe z konfiturą wiśniową



Składniki (na 36 sztuk):

-500g mąki pszennej tortowej

-40g świeżych drożdży

-200g śmietany 18%

-3 jajka

-150g masła

-1 łyżeczka cukru + do posypania rogalików z wierzchu

-250g konfitury wiśniowej (lub innego dowolnego nadzienia jak marmolada różana, nutella czy ulubiony dżem).


Przygotowanie:

1. Śmietanę łączymy z drożdżami i łyżeczką cukru. Mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji i odstawiamy na 10 minut.

2. Mąkę wysypujemy na blat lub stolnicę, masło ścieramy na tarce o grubych oczkach i nożem siekamy składniki do lekkiego połączenia. 

3. Do masła z mąką dodajemy 2 całe jajka i śmietanę z drożdżami. Wszystko razem mieszamy i zagniatamy na gładkie ciasto. Następnie wkładamy je do woreczka i umieszczamy w lodówce na godzinę 

4. Schłodzone ciasto dzielimy na 3 równe części. I rozwałkowujemy je na równe koła o grubości mniej więcej 3mm. Wszystkie koła dzielimy na 12 trójkątów. Na brzegu każdego z trójkątów umieszczamy konfiturę



5.Tak przygotowane trójkąciki zawijamy, nadając im kształt rogalików. 

6. Rogaliki smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy z wierzchu cukrem. 

7. Pieczemy w 180 stopniach. Grzałka góra- dół przez 15 minut. 

Komentarze