Tarta z kurczakiem i brokułami

 



Składniki na kruche ciasto:

-150g zimnego masła

-250g mąki pszennej

-1 jajko

-2 łyżki zimnego mleka


Składniki na farsz:

-1 mała cebula

-1 filet z piersi kurczaka

-poł żółtej papryki

-150 g brokuła

-4 jajka

-poł szklanki mleka

-50g tartego żółtego sera

-2 łyżki sosu sojowego

-szczypta soli i pieprzu

-2 łyżki oliwy z oliwek


Przygotowanie kruchego ciasta:

1.Wszystkie składniki do przygotowania ciasta powinny być zimne. 

2. Masło kroimy w małe kawałki

3. W misce umieszczamy wszystkie składniki do przygotowania ciasta i zagniatamy je dość szybko, aby nie ogrzać zbytnio ciasta ciepłem swoich dłoni.

4. Kiedy uzyskamy zwartą kulę ciasta, owijamy ją folią spożywczą i umieszczamy w lodówce na około 1 godzinę. 


Przygotowanie farszu:

1.Pierś z kurczaka kroimy w kostkę i doprawiamy solą, pieprzem i sosem sojowym. Mieszamy i odstawiamy do lodówki.

2. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oliwie z oliwek do zeszklenia.

3. Paprykę kroimy w kostkę i dodajemy na patelnię do cebuli. Podsmażamy całość około 5 minut. 

4. Do warzyw dodajemy kurczaka i podsmażamy do zrumienienia.

5. Brokuł myjemy, dzielimy na małe różyczki i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie, aż będzie miękki.

6. W miseczce rozbijamy jajka, rozkłócamy je i dodajemy mleko i żółty ser. Mieszamy razem i odstawiamy na bok. 


Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość około poł centymetra i wyklejamy nim formę do tarty. Ciasto nakłuwamy widelcem i podpiekamy przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzałka góra-dół). Po tym czasie ciasto wyjmujemy z piekarnika, wykładamy farsz z kurczakiem, zalewamy masą serowo- jajeczną i na górze układamy brokuł. Tarte pieczemy przez 30 minut na tych samych ustawieniach piekarnika. 

Komentarze