Składniki na kruche ciasto:
-150g zimnego masła
-250g mąki pszennej
-1 jajko
-2 łyżki zimnego mleka
Składniki na farsz:
-1 mała cebula
-1 filet z piersi kurczaka
-poł żółtej papryki
-150 g brokuła
-4 jajka
-poł szklanki mleka
-50g tartego żółtego sera
-2 łyżki sosu sojowego
-szczypta soli i pieprzu
-2 łyżki oliwy z oliwek
Przygotowanie kruchego ciasta:
1.Wszystkie składniki do przygotowania ciasta powinny być zimne.
2. Masło kroimy w małe kawałki
3. W misce umieszczamy wszystkie składniki do przygotowania ciasta i zagniatamy je dość szybko, aby nie ogrzać zbytnio ciasta ciepłem swoich dłoni.
4. Kiedy uzyskamy zwartą kulę ciasta, owijamy ją folią spożywczą i umieszczamy w lodówce na około 1 godzinę.
Przygotowanie farszu:
1.Pierś z kurczaka kroimy w kostkę i doprawiamy solą, pieprzem i sosem sojowym. Mieszamy i odstawiamy do lodówki.
2. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oliwie z oliwek do zeszklenia.
3. Paprykę kroimy w kostkę i dodajemy na patelnię do cebuli. Podsmażamy całość około 5 minut.
4. Do warzyw dodajemy kurczaka i podsmażamy do zrumienienia.
5. Brokuł myjemy, dzielimy na małe różyczki i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie, aż będzie miękki.
6. W miseczce rozbijamy jajka, rozkłócamy je i dodajemy mleko i żółty ser. Mieszamy razem i odstawiamy na bok.
Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość około poł centymetra i wyklejamy nim formę do tarty. Ciasto nakłuwamy widelcem i podpiekamy przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzałka góra-dół). Po tym czasie ciasto wyjmujemy z piekarnika, wykładamy farsz z kurczakiem, zalewamy masą serowo- jajeczną i na górze układamy brokuł. Tarte pieczemy przez 30 minut na tych samych ustawieniach piekarnika.
Komentarze
Prześlij komentarz