Rolada serowa

 




Składniki:

-300g tartego żółtego sera

-3 jajka

-4 łyżki majonezu

-400-500g pieczarek

-2 duże piersi z kurczaka (ok. 500g)

-szczypta soli

-pół łyżeczki przyprawy do kurczaka

-pół łyżeczki słodkiej papryki


Przygotowanie:

W miseczce rozkłócamy jajka, dodajemy majonez i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji, dodajemy ser i mieszamy do połączenia składników. Przygotowaną mieszankę wykładamy na blachę od piekarnika. wyłożoną papierem do pieczenia. Ser pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20 minut, do zezłocenia (Grzałka góra-dół)




Pieczarki obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Smażymy je na łyżce oleju do momentu aż odparuje z nich cała woda. Na koniec smażenia dodajemy szczyptę soli i mieszamy całość. Kiedy warstwa serowa będzie upieczona, wyjmujemy ją z piekarnika i studzimy. W międzyczasie piersi z kurczaka kroimy w plastry i cienko rozbijamy. Na przestudzonym serze układamy plastry kurczaka, oprószamy je solą, przyprawą do kurczaka i papryką słodką. Wykładamy warstwę pieczarek i zawijamy roladę wzdłuż dłuższego boku. Ponownie umieszczamy ją w piekarniku i pieczemy w 180 stopniach przez około 30 minut. 




Komentarze