Składniki na farsz:
-1/2 kg piersi z kurczaka
-2 łyżki oliwy + do smażenia
-2 łyżeczki przyprawy do kurczaka
-3/4 łyżeczki curry
-dowolne, ulubione warzywa (np. sałata lodowa, pomidory, ogórki, cebula itd.)
-400g mąki pszennej
-150ml ciepłej wody
-25g świeżych drożdży
-110g jogurtu naturalnego greckiego
-15ml oliwy z oliwek
-3/4 łyżeczki soli
-1/2 łyżeczki cukru
-1 jajko
-sezam do posypania (opcjonalnie)
Składniki na sos czosnkowy:
-250g jogurtu naturalnego greckiego
-50g majonezu
-2 ząbki czosnku
-1/2 łyżeczki tymianku
-1/2 łyżeczki majeranku
Przygotowanie:
BUŁKA:
1. Do miseczki wlewamy wodę i rozpuszczamy w niej drożdże, dodajemy łyżkę mąki (z już odmierzonej) i cukier. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na 10 minut.
2. W dużej misce umieszczamy mąkę, dodajemy sól, jogurt naturalny, oliwę i wyrośnięty zaczyn. Mieszamy łyżką, aby składniki połączyły się z grubsza, a następnie wyrabiamy ciasto ręcznie. Na początku ciasto lepi się do rąk - nie podsypujemy go mąką. Wraz z wyrabianiem przestanie się lepić. Wyrabiamy około 10 minut. Po tym czasie ciasto powinno być miękkie i elastyczne.
3. Brzegi i dno czystej miski smarujemy oliwą i umieszczamy w niej ciasto. Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy w cieple miejsce do wyrośnięcia na godzinę.
4. Po wyrośnięciu wyjmujemy ciasto na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i formujemy płaskie koło o średnicy 30cm. Smarujemy je rozkłóconym jajkiem i (jeśli chcemy) posypujemy z wierzchu sezamem.
5. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 20-25 minut, do zrumienienia.
6. Po wyjęciu z piekarnika, bułkę studzimy i kroimy na 4 części.
FARSZ:
1. Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, dodajemy oliwę i przyprawy. Dokładnie mieszamy i umieszczamy w lodówce na kilka godzin.
2. Po tym czasie na patelnię dodajemy około 2 łyżek oliwy i na mocno rozgrzanej smażymy mięso.
3. Przygotowujemy ulubione warzywa.
SOS CZOSNKOWY:
Czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do jogurtu, wsypujemy przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy.
Przekrojoną bułkę smarujemy sosem, dodajemy warzywa i usmażonego kurczaka, polewamy dodatkowo z wierzchu sosem.
Komentarze
Prześlij komentarz