Domowy kebab w bułce


 


Składniki na farsz:

-1/2 kg piersi z kurczaka

-2 łyżki oliwy + do smażenia

-2 łyżeczki przyprawy do kurczaka

-3/4 łyżeczki curry

-dowolne, ulubione warzywa (np. sałata lodowa, pomidory, ogórki, cebula itd.)


Składniki na bułki (4 szt.): 

-400g mąki pszennej

-150ml ciepłej wody

-25g świeżych drożdży

-110g jogurtu naturalnego greckiego

-15ml oliwy z oliwek

-3/4 łyżeczki soli

-1/2 łyżeczki cukru

-1 jajko

-sezam do posypania (opcjonalnie)


Składniki na sos czosnkowy:

-250g jogurtu naturalnego greckiego

-50g majonezu

-2 ząbki czosnku

-1/2 łyżeczki tymianku

-1/2 łyżeczki majeranku


Przygotowanie:

BUŁKA:

1. Do miseczki wlewamy wodę i rozpuszczamy w niej drożdże, dodajemy łyżkę mąki (z już odmierzonej) i cukier. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na 10 minut.

2. W dużej misce umieszczamy mąkę, dodajemy sól, jogurt naturalny, oliwę i wyrośnięty zaczyn. Mieszamy łyżką, aby składniki połączyły się z grubsza, a następnie wyrabiamy ciasto ręcznie. Na początku ciasto lepi się do rąk - nie podsypujemy go mąką. Wraz z wyrabianiem przestanie się lepić. Wyrabiamy około 10 minut. Po tym czasie ciasto powinno być miękkie i elastyczne. 

3. Brzegi i dno czystej miski smarujemy oliwą i umieszczamy w niej ciasto. Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy w cieple miejsce do wyrośnięcia na godzinę. 

4. Po wyrośnięciu wyjmujemy ciasto na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i formujemy płaskie koło o średnicy 30cm. Smarujemy je rozkłóconym jajkiem i (jeśli chcemy) posypujemy z wierzchu sezamem.


5. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 20-25 minut, do zrumienienia. 

6. Po wyjęciu z piekarnika, bułkę studzimy i kroimy na 4 części. 



FARSZ:

1. Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, dodajemy oliwę i przyprawy. Dokładnie mieszamy i umieszczamy w lodówce na kilka godzin. 

2. Po tym czasie na patelnię dodajemy około 2 łyżek oliwy i na mocno rozgrzanej smażymy mięso. 

3. Przygotowujemy ulubione warzywa. 


SOS CZOSNKOWY:

Czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do jogurtu, wsypujemy przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy.


Przekrojoną bułkę smarujemy sosem, dodajemy warzywa i usmażonego kurczaka, polewamy dodatkowo z wierzchu sosem. 


Komentarze