Bułeczki a'la pizza


 

Składniki:

Na ciasto (odmierzane szklanką o pojemności 250ml):

-4 szklanki mąki pszennej

-1,5 szklanki ciepłej wody

-25g świeżych drożdży

-szczypta soli i cukru

-6 łyżek oliwy z oliwek lub oleju

Na farsz:

-350g pieczarek

-40g sera żółtego 

-50g szynki

-4 łyżki ketchupu

-1/2 łyżeczki czosnku granulowanego

-1/2 łyżeczki oregano

Dodatkowo:

-jedno jajko


Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy sól, cukier i oliwę. Do ciepłej (ale nie gorącej!) wody wkruszamy drożdże i dokładnie mieszamy po czym przelewamy je do mąki, mieszamy łyżką, aby składniki z grubsza się połączyły. Następnie wyrabiamy ciasto ręcznie lub przy pomocy robota z hakiem do wyrabiania ciasta. Ciasto wyrabiamy około 8 minut. Wyrobione ciasto zostawiamy w misce pod przykryciem i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na mniej więcej 40-50 minut. W czasie kiedy ciasto będzie wyrastało, przygotowujemy farsz do bułeczek:

1. Pieczarki obieramy ze skórki i odrywamy od nich trzonki, a następnie kroimy (same kapelusze) w plasterki. Przekładamy je na patelnię i podsmażamy do odparowania całej wody. Na koniec smażenia dodajemy szczyptę soli, mieszamy i odstawiamy z ognia.

2.Szynkę i ser kroimy w małe kosteczki.

3.Do ketchupu dodajemy czosnek granulowany i oregano, dokładnie mieszamy.

Z wyrobionego ciasta odrywamy małe porce, formujemy kulkę, a następnie rozpłaszczamy ją i smarujemy sosem ketchupowym, nakładamy porcję pieczarek, sera i szynki. 



Ciasto zwijamy dokładnie w kulkę i miejscem łączenia do dołu, odkładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Tak postępujemy z pozostałym ciastem. Z podanej ilości składników powinno nam wyjść około 15 bułeczek.
Przygotowane bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy w 200 stopniach (grzałka góra- dół) przez mniej więcej 15-18 minut do zrumieniania ciasta.



 

Komentarze