Składniki:
Na ciasto (odmierzane szklanką o pojemności 250ml):
-4 szklanki mąki pszennej
-1,5 szklanki ciepłej wody
-25g świeżych drożdży
-szczypta soli i cukru
-6 łyżek oliwy z oliwek lub oleju
Na farsz:
-350g pieczarek
-40g sera żółtego
-50g szynki
-4 łyżki ketchupu
-1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
-1/2 łyżeczki oregano
Dodatkowo:
-jedno jajko
Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy sól, cukier i oliwę. Do ciepłej (ale nie gorącej!) wody wkruszamy drożdże i dokładnie mieszamy po czym przelewamy je do mąki, mieszamy łyżką, aby składniki z grubsza się połączyły. Następnie wyrabiamy ciasto ręcznie lub przy pomocy robota z hakiem do wyrabiania ciasta. Ciasto wyrabiamy około 8 minut. Wyrobione ciasto zostawiamy w misce pod przykryciem i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na mniej więcej 40-50 minut. W czasie kiedy ciasto będzie wyrastało, przygotowujemy farsz do bułeczek:
1. Pieczarki obieramy ze skórki i odrywamy od nich trzonki, a następnie kroimy (same kapelusze) w plasterki. Przekładamy je na patelnię i podsmażamy do odparowania całej wody. Na koniec smażenia dodajemy szczyptę soli, mieszamy i odstawiamy z ognia.
2.Szynkę i ser kroimy w małe kosteczki.
3.Do ketchupu dodajemy czosnek granulowany i oregano, dokładnie mieszamy.
Z wyrobionego ciasta odrywamy małe porce, formujemy kulkę, a następnie rozpłaszczamy ją i smarujemy sosem ketchupowym, nakładamy porcję pieczarek, sera i szynki.
Komentarze
Prześlij komentarz