Zupa ogórkowa

 





Składniki:

-700g żeberek wieprzowych (lub innego dowolnego mięsa)

-2 litry wody

-3 średnie marchewki

-2 pietruszki

-1/4 bulwy selera

- kawałek pora (ok 10cm)

-400g ogórków kiszonych (ok.6-7 sztuk)

- 5 średnich ziemniaków

- 1 szklanka zalewy z ogórków

-3 łyżki masła

-50ml śmietany 30%

-2 liście laurowe

-4-5 ziarenek ziela angielskiego

-3 ziarenka pieprzu

-1/2 łyżeczki soli

Sposób przygotowania:

Mięso myjemy pod bieżącą wodą, przekładamy do garnka i zalewamy wodą. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i pieprz. Doprowadzamy do wrzenia. Po tym czasie zbieramy z wierzchu szumowiny, zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem około 1,5 godziny. W międzyczasie obieramy i myjemy  warzywa. Marchewki, por i pietruszkę kroimy w półtalarki, ziemniaki i seler w kostkę a ogórki ścieramy na tarce o grubych oczkach. Ziemniaki odstawiamy na bok. Marchewkę, por, pietruszkę i seler podsmażamy na patelni z dwoma łyżkami masła około 10 minut. Po 1,5 godziny z wywaru wyjmujemy mięso i dodajemy podsmażone warzywa i ziemniaki. Na patelni, na której podsmażaliśmy warzywa dodajemy łyżkę masła i przesmażamy lekko odciśnięte z soku ogórki. Gdy ziemniaki będą prawie miękkie dodajemy do zupy ogórki i zalewę (do smaku- u mnie około 1 szklanki) i sól. Całość gotujemy około 10 minut. Na koniec dolewamy śmietanę i doprowadzamy do wrzenia. W razie potrzeby doprawić większą ilością soli i pieprzu. 

Komentarze