Składniki:
-700g żeberek wieprzowych (lub innego dowolnego mięsa)
-2 litry wody
-3 średnie marchewki
-2 pietruszki
-1/4 bulwy selera
- kawałek pora (ok 10cm)
-400g ogórków kiszonych (ok.6-7 sztuk)
- 5 średnich ziemniaków
- 1 szklanka zalewy z ogórków
-3 łyżki masła
-50ml śmietany 30%
-2 liście laurowe
-4-5 ziarenek ziela angielskiego
-3 ziarenka pieprzu
-1/2 łyżeczki soli
Sposób przygotowania:
Mięso myjemy pod bieżącą wodą, przekładamy do garnka i zalewamy wodą. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i pieprz. Doprowadzamy do wrzenia. Po tym czasie zbieramy z wierzchu szumowiny, zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem około 1,5 godziny. W międzyczasie obieramy i myjemy warzywa. Marchewki, por i pietruszkę kroimy w półtalarki, ziemniaki i seler w kostkę a ogórki ścieramy na tarce o grubych oczkach. Ziemniaki odstawiamy na bok. Marchewkę, por, pietruszkę i seler podsmażamy na patelni z dwoma łyżkami masła około 10 minut. Po 1,5 godziny z wywaru wyjmujemy mięso i dodajemy podsmażone warzywa i ziemniaki. Na patelni, na której podsmażaliśmy warzywa dodajemy łyżkę masła i przesmażamy lekko odciśnięte z soku ogórki. Gdy ziemniaki będą prawie miękkie dodajemy do zupy ogórki i zalewę (do smaku- u mnie około 1 szklanki) i sól. Całość gotujemy około 10 minut. Na koniec dolewamy śmietanę i doprowadzamy do wrzenia. W razie potrzeby doprawić większą ilością soli i pieprzu.
Komentarze
Prześlij komentarz