Roladki z piersi kurczaka z serem


 

Składniki:

-1 duża pierś z kurczaka (ok. 300g)

- 100g sera żółtego tartego

-60g masła

- posiekana natka pietruszki (ok. 1 łyżki)

- ząbek czosnku

-szczypta soli i pieprzu

-3-4 łyżki mąki pszennej

- 1 jajko

- bułka tarta do panierowania


Przygotowanie:

Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy i odkrawamy błonki, następnie kroimy ją w poziomie na pół i rozbijamy na grubość około 1cm. Mięso oprószamy solą i pieprzem i odstawiamy na bok. W tym czasie 50g masła łączymy z natką pietruszki i przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku. Tak przygotowanym masłem smarujemy kotlety z jednej strony, posypujemy startym serem i zawijamy dość ciasno w roladkę. Panierujemy kolejno w mące, jajku i bułce tartej. Roladki umieszczamy w naczyniu żaroodpornym. Pozostałe masło rozpuszczamy i smarujemy nim z wierzchu opanierowane roladki. Pieczemy je w piekarniki nagrzanym do 180 stopni przez około 35 minut. W połowie czasu pieczenia roladki obracamy na drugą stronę. 


Komentarze