Składniki:
-1 duża pierś z kurczaka (ok. 300g)
- 100g sera żółtego tartego
-60g masła
- posiekana natka pietruszki (ok. 1 łyżki)
- ząbek czosnku
-szczypta soli i pieprzu
-3-4 łyżki mąki pszennej
- 1 jajko
- bułka tarta do panierowania
Przygotowanie:
Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy i odkrawamy błonki, następnie kroimy ją w poziomie na pół i rozbijamy na grubość około 1cm. Mięso oprószamy solą i pieprzem i odstawiamy na bok. W tym czasie 50g masła łączymy z natką pietruszki i przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku. Tak przygotowanym masłem smarujemy kotlety z jednej strony, posypujemy startym serem i zawijamy dość ciasno w roladkę. Panierujemy kolejno w mące, jajku i bułce tartej. Roladki umieszczamy w naczyniu żaroodpornym. Pozostałe masło rozpuszczamy i smarujemy nim z wierzchu opanierowane roladki. Pieczemy je w piekarniki nagrzanym do 180 stopni przez około 35 minut. W połowie czasu pieczenia roladki obracamy na drugą stronę.
Komentarze
Prześlij komentarz