Ptysie z kremem śmietankowym

 


Składniki na ciasto ptysiowe:

(Składniki odmierzałam szklanką o pojemności 250ml)

-1 szklanka mąki pszennej

-1 szklanka zimnej wody

- 50g masła

-1 łyżeczka proszku do pieczenia

-5 średnich jajek


Składniki na krem:

-250g serka mascarpone

-300ml śmietanki kremówki 30%

-2 łyżki cukru pudru


Sposób wykonania:

CIASTO PTYSIOWE

Do garnka przekładamy masło pokrojone na mniejsze kawałki. Podgrzewamy na małym ogniu aż do roztopienia. Dodajemy szklankę wody i czekamy do zagotowania. Po tym czasie dodajemy proszek do pieczenia i mąkę, cały czas mieszając. Ciasto będzie gotowe kiedy wszystkie składniki połączą się w jednolitą masę i będą się odklejać od ścianek garnka. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Kiedy masa będzie zimna, dodajemy do niej po jednym jajku i miksujemy na średnich obrotach miksera. Gotowe ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego (z wybraną przez siebie tylką lub bez) i na blaszkę do pieczenia wyciskamy koła o średnicy około 3cm. Tak przygotowane ptysie pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20-25 minut. Ptysie powinny być wyrośnięte i zarumienione. Po upieczeniu, ptysie zdejmujemy z blachy i zostawiamy do wystudzenia.

KREM

Do misy miksera przekładamy mascarpone, wlewamy mocno schłodzoną śmietankę kremówkę i dodajemy cukier puder. Wszystko ubijamy na sztywno.

Wystudzone ptysie przekrawamy w poziomie na pół. Na dolną część nakładamy krem za pomocą łyżki lub rękawa cukierniczego po czym przykrywamy wierzchnią warstwą. 

Smacznego!


Komentarze

Prześlij komentarz