Gulasz z kurczaka z papryką i pieczarkami

 


Składniki:

-2 duże piersi z kurczaka (ok. 600g)

-500g pieczarek

- 1 duża papryka czerwona

-2 średnie marchewki

-1 średnia cebula

- 650ml bulionu

- pół szklanki wody

- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

- 3 łyżki sosu sojowego

- 3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju 

-pół łyżeczki czosnku granulowanego

-pół łyżeczki papryki słodkiej

-pół łyżeczki papryki wędzonej

-1/3 łyżeczki papryki ostrej

- szczypta soli


Przygotowanie:

Piersi z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Przekładamy pokrojoną pierś z kurczaka do miseczki, dodajemy do niej łyżkę sosu sojowego, czosnek granulowany, paprykę słodką i wędzoną. Mieszamy wszystko i odstawiamy do lodówki na kilka godzin lub na całą noc. Cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy na rozgrzanej oliwie  do zeszklenia. Dodajemy zamarynowanego kurczaka i smażymy do zrumienienia mięsa. W tym czasie oczyszczamy i obieramy ze skórki pieczarki. Do gulaszu używamy samych kapeluszy, które kroimy na ćwiartki ( jeśli kapelusze są małe wtedy na pół). Paprykę kroimy w grubą kostkę a marchewki w półplasterki. Gdy mięso będzie zrumienione dodajemy pieczarki, paprykę i marchewkę. Całość przesmażamy około 10 minut. Zalewamy wszystko bulionem i dusimy pod przykryciem na małym ogniu około 30-40 minut. Na koniec w połowie szklanki zimnej wody rozpuszczamy mąkę ziemniaczaną i przelewamy ją do gulaszu energicznie mieszając. Doprawiamy sosem sojowym i ostrą papryką

Komentarze

Prześlij komentarz