Składniki:
-2 duże piersi z kurczaka (ok. 600g)
-500g pieczarek
- 1 duża papryka czerwona
-2 średnie marchewki
-1 średnia cebula
- 650ml bulionu
- pół szklanki wody
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki sosu sojowego
- 3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju
-pół łyżeczki czosnku granulowanego
-pół łyżeczki papryki słodkiej
-pół łyżeczki papryki wędzonej
-1/3 łyżeczki papryki ostrej
- szczypta soli
Przygotowanie:
Piersi z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Przekładamy pokrojoną pierś z kurczaka do miseczki, dodajemy do niej łyżkę sosu sojowego, czosnek granulowany, paprykę słodką i wędzoną. Mieszamy wszystko i odstawiamy do lodówki na kilka godzin lub na całą noc. Cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy na rozgrzanej oliwie do zeszklenia. Dodajemy zamarynowanego kurczaka i smażymy do zrumienienia mięsa. W tym czasie oczyszczamy i obieramy ze skórki pieczarki. Do gulaszu używamy samych kapeluszy, które kroimy na ćwiartki ( jeśli kapelusze są małe wtedy na pół). Paprykę kroimy w grubą kostkę a marchewki w półplasterki. Gdy mięso będzie zrumienione dodajemy pieczarki, paprykę i marchewkę. Całość przesmażamy około 10 minut. Zalewamy wszystko bulionem i dusimy pod przykryciem na małym ogniu około 30-40 minut. Na koniec w połowie szklanki zimnej wody rozpuszczamy mąkę ziemniaczaną i przelewamy ją do gulaszu energicznie mieszając. Doprawiamy sosem sojowym i ostrą papryką.
Bardzo dobre danie na obiad :D
OdpowiedzUsuń