Ciasto na pizzę

 


Z podanej ilości składników wychodzą 2 pizze o średnicy około 30cm

Składniki:

-500g mąki pszennej typu 00

-30g świeżych drożdży

-300ml wody

-2 łyżki oliwy z oliwek

-1/3 łyżeczki soli


Przygotowanie:

Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy do niej oliwę i sól. W ciepłej wodzie rozpuszczamy drożdże i wlewamy je do mąki, mieszamy wszystko łyżką aby składniki z grubsza się połączyły, a następnie wyrabiamy ciasto ręcznie lub przy pomocy robota z hakiem do wyrabiania ciasta około 10 minut. Wyrobione ciasto umieszczamy w misce, przykrywamy ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na mniej więcej 40 minut.

Gotową pizzę pieczemy w 240 stopniach (grzałka góra-dół) przez około 7 minut.

Komentarze