Składniki:
-200g mąki pszennej,
-1,5 łyżki ciemnego kakao,
-1 łyżeczka cukru,
-2 jajka,
-500 ml mleka,
-2 łyżki stopionego masła,
-szczypta soli
Sposób wykonania:
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy kakao, cukier i szczyptę soli. Do sypkich składników wlewamy powoli mleko jednocześnie mieszając energicznie rózgą, wbijamy jajka i wlewamy roztopione masło. Składniki dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Ciasto odstawiamy na około 30 minut. Po tym czasie mieszamy ponownie ciasto i możemy smażyć naleśniki,
Dzięki dodaniu masła bezpośrednio do ciasta nie będziemy musieli natłuszczać patelni a naleśniki nie będę do niej przywierać. Z podanej ilości składników uzyskamy mniej więcej 13 naleśników o średnicy ok. 20cm.
Komentarze
Prześlij komentarz