Składniki:
-400g żółtego sera, startego na grubych oczkach
Sos beszamel:
-750ml mleka
-pół szklanki mąki pszennej
-pół łyżeczki oregano i gałki muszkatołowej
-1/3 łyżeczki pieprzu
Farsz mięsny:
-1/2 kg pieczarek
-2 puszki pomidorów krojonych
-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
-3 ząbki czosnku
-3 cebule
-pół łyżeczki: soli, papryki słodkiej, oregano
Sposób przygotowania:
FARSZ MIĘSNY: Warto do tego wybrać większy garnek, aby wszystko łatwo się mieszało. Cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę, a pieczarki obieramy i kroimy w plasterki. Cebulę i czosnek podsmażamy na oleju do zeszklenia. Dodajemy mięso mielone, podsmażamy. Następnie dodajemy pieczarki. Smażymy całość co jakiś czas mieszając do odparowania wody. Po tym czasie dodajemy pomidory w puszcze i koncentrat pomidorowy. Całość cały czas gotujemy do odparowania większości zbędnych soków. Na koniec doprawiamy farsz i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do przestudzenia
SOS BESZAMEL: W garnku rozpuszczamy masło, dodajemy do niego mąkę i podsmażamy do zrumienienia. Cienkim strumieniem wlewamy szklankę mleka cały czas mieszając i gotujemy do zgęstnienia. Następnie wlewamy pozostałe mleko, dodajemy przyprawy. Gotujemy na małym ogniu do zgęstnienia sosu.
Ułożenie warstw:
1. Na dnie naczynia, w którym będziemy piec lasagne wylewamy cienką warstwę sosu (Ja użyłam formy do pieczenie o wymiarach 25cm×25cm)
2.Układamy płaty surowego makaronu
3. 1/3 farszu mięsnego
4. Cienka warstwa sera żółtego
5. Sos beszamel
6. Płaty makaronu
7. 1/3 farszu mięsnego
8. Starty ser żółty
9. Sos beszamel
10. Płaty makaronu
11. 1/3 farszu mięsnego
12. Starty ser żółty
13. Pozostały sos beszamel
14. Grubsza warstwa sera
15. Opcjonalnie wzdłuż boków można wlać kilka łyżek wody, aby mieć pewność, że makaron będzie miękki :)
Lasagne pieczemy w 220 stopniach przez około 40-45 minut. W połowie czasu pieczenia wierzch przykrywamy folią aluminiową.
Smacznego!
zrobiłam ten przepis dla całej rodziny wszystkim smakowało
OdpowiedzUsuńPrzepis godny polecenia
OdpowiedzUsuń