Lasagne z pieczarkami




 Składniki:

-Makaron w płatach
-400g żółtego sera, startego na grubych oczkach 

Sos beszamel:

-pół kostki masła (100g)
-750ml mleka
-pół szklanki mąki pszennej
-pół łyżeczki oregano i gałki muszkatołowej
-1/3 łyżeczki pieprzu 

Farsz mięsny:

-800g mięsa mielonego wieprzowego
-1/2 kg pieczarek
-2 puszki pomidorów krojonych
-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
-3 ząbki czosnku
-3 cebule
-pół łyżeczki: soli, papryki słodkiej, oregano 
-1/3 łyżeczki pieprzu
-olej do smażenia 


Sposób przygotowania:

FARSZ MIĘSNY: Warto do tego wybrać większy garnek, aby wszystko łatwo się mieszało. Cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę, a pieczarki obieramy i kroimy w plasterki. Cebulę i czosnek podsmażamy na oleju do zeszklenia. Dodajemy mięso mielone, podsmażamy. Następnie dodajemy pieczarki. Smażymy całość co jakiś czas mieszając do odparowania wody. Po tym czasie dodajemy pomidory w puszcze i koncentrat pomidorowy. Całość cały czas gotujemy do odparowania większości zbędnych soków. Na koniec doprawiamy farsz i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do przestudzenia 

SOS BESZAMEL: W garnku rozpuszczamy masło, dodajemy do niego mąkę i podsmażamy do zrumienienia. Cienkim strumieniem wlewamy szklankę mleka cały czas mieszając i gotujemy do zgęstnienia. Następnie wlewamy pozostałe mleko, dodajemy przyprawy. Gotujemy na małym ogniu do zgęstnienia sosu. 

Ułożenie warstw:

1. Na dnie naczynia, w którym będziemy piec lasagne wylewamy cienką warstwę sosu (Ja użyłam formy do pieczenie o wymiarach 25cm×25cm)

2.Układamy płaty surowego makaronu

3. 1/3 farszu mięsnego

4. Cienka warstwa sera żółtego

5. Sos beszamel

6. Płaty makaronu

7. 1/3 farszu mięsnego

8. Starty ser żółty

9. Sos beszamel

10. Płaty makaronu

11. 1/3 farszu mięsnego

12. Starty ser żółty

13. Pozostały sos beszamel

14. Grubsza warstwa sera 

15. Opcjonalnie wzdłuż boków można wlać kilka łyżek wody, aby mieć pewność, że makaron będzie miękki :)

Lasagne pieczemy w 220 stopniach przez około 40-45 minut. W połowie czasu pieczenia wierzch przykrywamy folią aluminiową. 

Smacznego! 





Komentarze

Prześlij komentarz